BIO, ekologiczny czosnek niedźwiedzi - zdrowa przyprawa do wszystkiego
Aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego stanowią doskonałą przyprawę, nadającą wyrazu wielu potrawom. Nadaje się doskonale do zup, sosów, sałatek, jako posypka do kanapek, zapiekanek itp. Czosnek niedźwiedzi jest jednym z największych odkryć ostatnich lat, jeśli chodzi o rośliny zielarskie i przyprawowe, choć lokalnie był wykorzystywany od zawsze. Ma właściwości podobne do normalnego czosnku, ale nie pozostawia charakterystycznego zapachu.
Czosnek niedźwiedzi - właściwości
Jak podaje literatura zielarska czosnek niedźwiedzi ma bardzo wiele zdrowotnych właściwości. Jak tak je czytamy, wydaje nam się, że nazwa "niedźwiedzi" nie jest przypadkowa, że doda Ci sił i energii niczym niedźwiedź! Jak działa czosnek niedźwiedzi?
- pobudza apetyt,
- ma silne działanie bakteriobójcze,
- korzystnie działa na serce,
- zapobiega nowotworom złośliwym,
- zapobiega miażdżycy,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
Zastosowanie czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne i wyjątkowy smak możesz dosypywać praktycznie do wszystkich potraw, które przygotowujesz. To bardzo uniwersalna przyprawa. Jest jednak pewna grupa dań, do których pasuje szczególnie. Jakie to dania?
- Doskonale nadaje się do zup,
- świetnie sprawdza się jako przyprawa do sosów,
- wzbogaci smak sałatek,
- jako posypka do kanapek,
- bardzo zdrowa i ziołowa posypka do zapiekanek itp
Czosnek niedźwiedzi z certyfikatem BIO
Czosnek niedźwiedzi Dary Natury to produkt certyfikowany. Dlaczego to takie ważne? Certyfikat daje pewność, że czosnek niedźwiedzi jest ekologiczny pochodzi z upraw ekologicznych, gdzie stosuje się wyłącznie naturalne i bezpieczne metody uprawy. Roślina w czasie wzrostu nie ma kontaktu z chemicznymi opryskami i sztucznymi nawozami. Produkcja odbywa się z poszanowaniem środowiska. Ten biały listek na zielonym tle to znak najwyższej jakości produktu!

Czosnek niedźwiedzi Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: czosnek niedźwiedzi 100
- Zawartość opakowania: 25 gramów
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

Domowe krakersy serowe z czosnkiem niedźwiedzim
- Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 50 g masła w temperaturze pokojowej, 150 g żółtego sera (u mnie wędzony z goudą) startego na tarce o małych oczkach, 1/2 szklanki mleka, łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, sól do posypania
- Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę z sodą, cukrem i solą, dodać starty ser oraz czosnek niedźwiedzi i wymieszać. Dodać masło oraz mleko i wyrobić - wyrabiałam najpierw mikserem, a potem ręcznie. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na około dwie godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na posypanym mąką blacie na bardzo cienki placek (o grubości około 1 mm). Wykrawać krakersy za pomocą foremki albo noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i każdy kawałek nakłuć około trzykrotnie widelcem i posypać solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 10-15 minut (w moim piekarniku gazowym z grzałką od dołu i bez termoobiegu piekły się 15 minut).