Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 250 ml ARISTEON

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 250 ml ARISTEON

27,92 zł

(11,17 zł /100 ml)

Brutto
0CE7-27502
Kup do 14:00 pon-pt
Wysyłka jeszcze dziś!
  • oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN
  • powstaje z oliwek rosnących idealnym dla siebie klimacie na greckiej wyspie Zakhynthos 
  • znakomity dodatek do potraw, nadaje się do smażenia
  • puszka zapewnia świeżość na długo
  • data minimalnej trwałości: 28.11.2026r.


Ilość

  Paczkomat 11,99 zł / Orlen Paczka 7,99 zł / Kurier InPost 13,99 zł / DPD 12,16 zł

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!

  Bezpieczne płatności BLIK, kartą

a także odroczone i ratalne

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin z greckiej wyspy Zakhynthos.

Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia z Grecji. Tłoczona z najlepszych, najbardziej dojrzałych oliwek w rodzinnym młynie Aristeon, którego tradycje sięgają 1850 roku. Oliwa tłoczona jest w idealnej temperaturze 27 stopni celsjusza, co zapewnia zachowanie walorów smakowych oliwy na długo. Puszka, która nie przepuszcza światła i powietrza gwarantuje znakomity smak i zachowanie walorów smakowych i wartości odżywczych długo po otwarciu. Oliwa extra virgin jest bardzo zdrowa, polecana jest przez lekarzy i dietetyków. Oliwa ArIsteon posiada certyfikat TUV Hellas I oznaczenie symbolem "Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos".

Młyn z tradycjami, gdzie znają się na oliwie

Wyjątkowy smak i jakość oliwy nie biorą się znikąd. Młyn Aristeon  na greckiej wyspie Zakhynthos, to rodzinna wytwórnia, która ma bardzo bogate tradycje produkcji oliwy. Oliwa z oliwek powstaje tam od 1850 roku! W tym miejscu znają się na oliwie, jak mało gdzie, i kochają to, co robią. Obok młyna znajduje się muzeum, w którym można oglądać eksponaty - maszyny do zbierania oliwek i tłoczenia oliwy.

Oliwa z pierwszego tłoczenia to najwyższa jakość

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Dlatego zdecydowanie lepiej jest wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia! 

Tłoczenie ma znaczenie

Doświadczenie w produkcji oliwy jest bardzo istotne, ale równie istotny jest sam proces produkcji. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak oliwy. Oliwa Aristeon powstaje z najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym okresie wzrostu. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować właściwości zdrowotne i walory smakowe oliwy. 

Jakość potwierdzona certyfikatem

Jakość produkcji, najwyższa jakość uprawy oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG).  

Puszka, która nie przepuszcza światła i powietrza

Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne i powietrze. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo...

A jest czego strzec! Oliwa Aristeon ma bardzo wyrazisty i głęboki smak, który poprawi smak każdej potrawy, do której jej użyjesz. Jednocześnie jest to na tyle delikatny smak, że oliwę lubią nawet dzieci!

Oliwa Aristeon - doskonała także do smażenia

Oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!

5 NAJWIĘKSZYCH ZALET OLIWY ARISTEON Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

  1. Oliwki do jej produkcji rosną w idealnym dla siebie klimacie
  2. Tradycja tłoczenia w młynie Aristeon dają gwarancję jakości
  3. Posiada certyfikaty jakości
  4. Szczelnie zamknięta zachowuje długo swój zapach i smak
  5. Doskonała jako dodatek do bardzo wielu dań 

Oliwa EXTRA VIRGIN powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest zielonego koloru o delikatnie gęstej konsystencji.  

Do czego stosować oliwę z pierwszego tłoczenia?

Oliwa z oliwek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek. Świetnie pasuje do sałatek, jako dodatek do marynaty czy do mięsa.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego. Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy:

  • wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych
  • działają antyarytmicznie 
  • mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi 
  • działają antyagregacyjnie, czyli przeciwzakrzepowo,
  • wykazują korzystny wpływ na śródbłonek naczyń
  • oddziaływują przeciwzapalnie

Oliwa z oliwek oczyszcza nasz organizm

Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych.  Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze  zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%. Naukowcy wskazują jednak, że najwyższe właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN. 

(fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007)


Oliwa Aristeon z pierwszego tłoczenia - dodatkowe informacje

16 innych produktów w tej samej kategorii: