

(11,17 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia z Grecji. Tłoczona z najlepszych, najbardziej dojrzałych oliwek w rodzinnym młynie Aristeon, którego tradycje sięgają 1850 roku. Oliwa tłoczona jest w idealnej temperaturze 27 stopni celsjusza, co zapewnia zachowanie walorów smakowych oliwy na długo. Puszka, która nie przepuszcza światła i powietrza gwarantuje znakomity smak i zachowanie walorów smakowych i wartości odżywczych długo po otwarciu. Oliwa extra virgin jest bardzo zdrowa, polecana jest przez lekarzy i dietetyków. Oliwa ArIsteon posiada certyfikat TUV Hellas I oznaczenie symbolem "Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos".
Wyjątkowy smak i jakość oliwy nie biorą się znikąd. Młyn Aristeon na greckiej wyspie Zakhynthos, to rodzinna wytwórnia, która ma bardzo bogate tradycje produkcji oliwy. Oliwa z oliwek powstaje tam od 1850 roku! W tym miejscu znają się na oliwie, jak mało gdzie, i kochają to, co robią. Obok młyna znajduje się muzeum, w którym można oglądać eksponaty - maszyny do zbierania oliwek i tłoczenia oliwy.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Dlatego zdecydowanie lepiej jest wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia!
Doświadczenie w produkcji oliwy jest bardzo istotne, ale równie istotny jest sam proces produkcji. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak oliwy. Oliwa Aristeon powstaje z najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym okresie wzrostu. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować właściwości zdrowotne i walory smakowe oliwy.
Jakość produkcji, najwyższa jakość uprawy oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG).
Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne i powietrze. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo...
A jest czego strzec! Oliwa Aristeon ma bardzo wyrazisty i głęboki smak, który poprawi smak każdej potrawy, do której jej użyjesz. Jednocześnie jest to na tyle delikatny smak, że oliwę lubią nawet dzieci!
Oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Oliwa EXTRA VIRGIN powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest zielonego koloru o delikatnie gęstej konsystencji.
Oliwa z oliwek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek. Świetnie pasuje do sałatek, jako dodatek do marynaty czy do mięsa.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego. Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy:
Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych. Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%. Naukowcy wskazują jednak, że najwyższe właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN.
(fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007)