Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 5 l ARISTEON

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 5 l ARISTEON

469,99 zł

(9,29 zł /100 ml)

Brutto
8EBD-57746
Darmowa dostawa!
Produkt wyślemy za darmo
Kup do 14:00 pon-pt
Wysyłka jeszcze dziś!
  • oliwa z greckiej wyspy Zakynthos, z najwyższej jakości oliwek
  • w puszce gwarantującej zachowanie walorów smakowych i wartości odżywczych
  • najświeższa partia oliwy, z tego powodu ma jeszcze zielonkawy kolor i bardziej wyrazisty smak 
  • idealna do sałatek, surówek, do smażenia
  • najlepiej spożyć przed: 28.11.2025r.

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin z greckiego młyna Aristeon - duża puszka!

Oliwa z oliwek extra virgin z greckiej wyspy Zakynthos w dużej puszce 5 litrów. Tłoczona w idealnych warunkach, w odpowiedniej temperaturze, w najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym momencie wzrostu. Tłoczona jest w rodzinnym młynie z tradycjami sięgającymi 1850 roku. Zamknięta w szczelnej puszce, która chroni oliwę przed powietrzem, światłem i ciepłem. Posiada certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos i certyfikat TUV Hellas. Idealna na surowo, do surówek, dipów, sałatek, pieczywa, świetnie sprawdzi się też do smażenia. Duża puszka wystarczy na długo i polecamy ją każdemu, kto oliwy używa w kuchni często. 

Tłoczenie ma znaczenie

Następnie oliwki są przenoszone do młyna ARISTEON, co z greckiego oznacza DOSKONAŁOŚĆ (przypadek? Nie sądzę):). To rodzinna wytwórnia, istniejąca od 1850 roku! Lata doświadczeń w przetwórstwie oliwek daje gwarancję najwyższej jakości produktu. Oliwa w wytwórni ARISTEON niemalże otoczona jest kultem! Jest tam nawet muzeum z eksponatami, które pokazują, jak dawniej zbierano oliwki i jak produkowano oliwę. 

Oliwa świeża przez długi czas

Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne, powietrze i ciepło. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości, bo powietrze i światło do niej nie docierają. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo. 

Oliwa Aristeon 5 litrów - 5 największych zalet

  • Oliwki do jej produkcji rosną w idealnym dla siebie klimacie
  • Tradycja tłoczenia w młynie Aristeon dają gwarancję jakości
  • Posiada certyfikaty jakości
  • Szczelnie zamknięta zachowuje długo swój zapach i smak
  • Doskonała jako dodatek do bardzo wielu dań 

Dlaczego oliwa z pierwszego tłoczenia jest najlepsza?

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Warto postawić więc na oliwę mniej przetworzoną, taką jak oliwa extra virgin Aristeon w pięciolitrowej puszce. 

Certyfikat jakości

Jakość produkcji, ekologiczna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG).



Oliwa z oliwek doskonała do smażenia

Oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!

Do czego możesz stosować oliwę extra virgin?

Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby. 


Oliwa z oliwek Aristeon extra virgin 5 litrów - dodatkowe informacje

  • Najlepiej spożyć przed: 28.11.2025 r.
  • UWAGA!!! Opakowanie 5 litrowe jest bardzo podatne na wgniecenia powstające podczas transportu. Jeśli zależy Państwu na otrzymaniu opakowania w bardzo dobrym stanie polecamy oliwy o pojemnościach 100, 250 oraz 500 ml, które są mniej podatne na wgniecenia w trakcie transportu.
  • Producent: MILL ARISTAION | LITHAKIA - ZAKYNTHOS SOULIS - XAIKALIS & SIA EPE, COORDINATES   Latitude
  • Dystrybutor: Bio Organic Foods, ul. Gościnna 16, 16-001 Ignatki
  • DLACZEGO GRECKA OLIWA Z OLIWEK JEST NAJLEPSZA? - PRZECZYTAJ
16 innych produktów w tej samej kategorii: