Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 5 l ARISTEON

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 5 l ARISTEON

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
Średnia ocena: 4.6
Na podstawie: 8 ocen
249,00 zł
Brutto
8EBD-57746
25 Przedmioty
  • Najlepiej spożyć przed: 28.11.2023r.
  • najświeższa partia oliwy 
  • z tego powodu ma jeszcze zielonkawy kolor i bardziej wyrazisty smak 
  • będzie też miała delikatniejszy smak 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgi z greckiego młyna Aristeon. Puszka o pojemności 5 litrów to duży zapas znakomitej oliwy! 

OLIWA ARISTEON - DELIKATNY SMAK

Oliwa z oliwek określana jest mianem płynnego złota. Oliwa Aristeon to wręcz płynny diament! Ma niepowtarzalny smak, bardzo delikatny. Dlatego właśnie oliwa smakuje także dzieciom. A puszka pięciolitrowa to jeszcze więcej znakomitego smaku! 

JAKIE OLIWKI, TAKA OLIWA! NATURALNE

Oliwa ARISTEON powstaje z oliwek rosnących na greckiej wyspie Zakhynthos. Panują tam idealne warunki do uprawy drzew oliwnych. Oliwki rosną tam przez cały rok, a zbierane są w bardzo konkretnym etapie wzrostu, gwarantującym jakość i smak. W uprawie nie stosuje się żadnych chemicznych środków ochrony roślin, oliwki rosną na terenach uprawianych całkowicie naturalnie. 

sklep ze zdrową żywnością białystok

To właśnie tam produkuje się oliwę z oliwek. :)

TŁOCZENIE MA ZNACZENIE

Następnie oliwki są przenoszone do młyna ARISTEON, co z greckiego oznacza DOSKONAŁOŚĆ (przypadek? Nie sądzę):). To rodzinna wytwórnia, istniejąca od 1850 roku! Lata doświadczeń w przetwórstwie oliwek daje gwarancję najwyższej jakości produktu. 

Oliwa w wytwórni ARISTEON niemalże otoczona jest kultem! Funkcjonuje tam nawet muzeum z eksponatami, które pokazują, jak dawniej zbierano oliwki i jak produkowano oliwę. 

SZCZELNIE ZAMKNIĘTA PUSZKA OLIWY ARISTEON

Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne i powietrze. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo...

5 NAJWIĘKSZYCH ZALET OLIWY ARISTEON

  • Oliwki do jej produkcji rosną w idealnym dla siebie klimacie
  • Tradycja tłoczenia w młynie Aristeon dają gwarancję jakości
  • Posiada certyfikaty jakości
  • Szczelnie zamknięta zachowuje długo swój zapach i smak
  • Doskonała jako dodatek do bardzo wielu dań 

OLIWA Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Warto postawić więc na oliwę mniej przetworzoną. 

CERTYFIKAT JAKOŚCI 

Jakość produkcji, ekologiczna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG).

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE OLIWY Z OLIWEK

Jak wynika z badań, opisanych przez Sarę Edytę Gheribi z Uniwersytetu Łódzkiego, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia cechuje się przewagą kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym (MUFA). Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Za korzystnym działaniem kwasów jednonienasyconych przemawiają niskie wskaźniki zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w oliwę z oliwek hamuje rozwój miażdżycy tętnic i obniża cholesterol w surowicy krwi. Kwas oleinowy (...) zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych.

Oliwa z oliwek zawiera także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), niezbędne dla organizmu ludzkiego, gdyż organizm nie potrafi ich syntetyzować i muszą one być dostarczane z zewnątrz z pożywieniem. Te kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego.

Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy:

  • wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych
  • działają antyarytmicznie 
  • mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi 
  • działają antyagregacyjnie, czyli przeciwzakrzepowo,
  • wykazują korzystny wpływ na śródbłonek naczyń
  • oddziaływują przeciwzapalnie

Z opracowania wynika, że związki fenolowe (oleeuropeina i kwas protokatechowy) zawarte w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia hamują oksydację makrofagów przez LDL. Co to znaczy? Mechanizm działania opiera się na własnościach przeciwutleniających, czyli hamowaniu generacji wolnych rodników, zdolności do ich zmiatania oraz zwiększania aktywności katalitycznej endogennych enzymów uczestniczących w neutralizacji wolnych rodników. Oliwa z oliwek po prostu oczyszcza nasz organizm. 

Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych. 

Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze  zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%.

(fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007)

OLIWA Z OLIWEK DOSKONAŁA DO SMAŻENIA

Oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!

DO CZEGO STOSOWAĆ OLIWĘ Z OLIWEK? 

Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby. 

Jeśli chcesz wiedzieć, jak przechowywać oliwę z oliwek, przeczytaj wpis na naszym zdrowym blogu.

KLIKNIJ TUTAJ. 

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ TAKŻE PROPOZYCJE PODOBNYCH PRODUKTÓW. 

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2023r.

UWAGA!!! Opakowanie 5 litrowe jest bardzo podatne na wgniecenia powstające podczas transportu.

Jeśli zależy Państwu na otrzymaniu opakowania w bardzo dobrym stanie polecamy oliwy o pojemnościach 250, 500 oraz 1000ml, które pakujemy w specjalne tekturowe tuby.

Zawartość opakowania:

5 l.

Producent:

MILL ARISTAION | LITHAKIA - ZAKYNTHOS SOULIS - XAIKALIS & SIA EPE, COORDINATES   Latitude

Dystrybutor:

Bio Organic Foods

ul. Gościnna 16

16-001 Ignatki

Specyficzne kody
Opinie
Napisz swoją opinię

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 5 l ARISTEON

  • Najlepiej spożyć przed: 28.11.2023r.
  • najświeższa partia oliwy 
  • z tego powodu ma jeszcze zielonkawy kolor i bardziej wyrazisty smak 
  • będzie też miała delikatniejszy smak 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Napisz swoją opinię

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii: