

(12,49 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
To limitowana oliwa DOPIA tłoczona z oliwek pochodzących z najstarszych drzew oliwnych na greckiej wyspie Zakhynthos! To prawdziwa uczta dla koneserów oliwy z oliwek dostępna tylko przez krótki czas w roku. Dlaczego to właśnie grecka oliwa jest najlepsza? Tłoczona jest z oliwek zebranych w najlepszym momencie wzrostu. Tłoczona jest w idealnych warunkach w rodzinnym młynie z tradycjami sięgającymi 1850 roku. Szczelna puszka, która nie przepuszcza światła i powietrza, gwarantuje zachowanie smaku, zapachu i walorów odżywczych na bardzo długo.
Na greckiej wyspie Zakhynthos panują idealne warunki do uprawy oliwek, dlatego rosną one tam przez cały rok. Te, które wykorzystano do tłoczenia oliwy DOPIA, zebrano z najstarszych drzew oliwnych, a niektóre mają nawet 2000 lat. To gwarantuje jakość i niepowtarzalny, głęboki smak.
To nie wszystko, bo oliwa z oliwek EXTRA VIRGN DOPIA tłoczona jest w rodzinnym młynie ARISTEON, co z greckiego oznacza "DOSKONAŁOŚĆ". Ta niezwykły młyn - istnieje od 1850 roku, dlatego na oliwkach i oliwie znają się tam jak nigdzie indziej. To daje pewność, że ta oliwa zadowoli Twoje kubki smakowe i spełni wszystkie wymagania!
Doświadczenie w produkcji oliwy jest bardzo istotne, ale równie istotny jest sam proces tłoczenia. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak oliwy. Oliwa Aristeon DOPIA powstaje z najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym okresie wzrostu. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować właściwości oliwy.
Jakość tłoczenia, naturalna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN DOPIA jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG), co potwierdza jej najwyższą jakość i bezpieczeństwo.
Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne i powietrze. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości na bardzo długo. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na długi czas. A to bardzo ważne, bo oliwa Aristeon EXTRA VIRGIN DOPIA ma bardzo wyrazisty i głęboki smak, który powoduje, że poprawi smak każdej potrawy, do której jej użyjesz. Jednocześnie jest to na tyle delikatny smak, że oliwę lubią nawet dzieci!
Oliwa EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby.