BIO Mąka kukurydziana BIO Planet 400 g

BIO Mąka kukurydziana BIO Planet 400 g

5,55 zł

(1,39 zł /100 g)

Brutto
5893-999BC
  • ekologiczna mąka kukurydziana 
  • znakomita do ciast, babeczek i wafli
  • znakomicie zastępuje mąkę pszenną
  • mąka BIO z certyfikatem 
  • bezglutenowa, wegańska 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna mąka kukurydziana - złoto w kuchni!

Ekologiczna mąka kukurydziana charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu. Polecana jest przede wszystkim do wypieku ciast, babeczek i wafli. Wysoka zawartość skrobi powoduje powstawanie drobnych porów w strukturze ciasta, nadając mu lekkości. Wypieki z mąki kukurydzianej mają przepiękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do zagęszczania zup i sosów.


Mąka kukurydziana BIO Planet - dodatkowe informacje

  • Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna – 339 kcal(1438); białko- 7,0 g; węglowodany- 73,7 g; tłuszcz- 1,8 g
  • Zawartość opakowania 400 gramów.
  • Certyfikat Nr PL-EKO-07 07904
  • Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
sklep ze zdrową żywnością białystok sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Mąka kukurydziana - przepis. Pizza z mąką kukurydzianą

Składniki

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka kukurydziana - 1/2 szklanki + 1 łyżka do podsypania
  • oliwa - 1/4 szklanki
  •  letnia woda - 1 i 1/4 szklanki
  • drożdże instant - 3 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki

    na wierzch (opcjonalnie)
  • puszka siekanych pomidorów -
  • mozzarella -
  • ostre salami -
  • oliwki 

Sposób przygotowania

  1. Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Mąka w różnym stopniu chłonie wodę, możliwe więc, że będziesz jej musiał dodać trochę mniej lub więcej.
  2. Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 oC.
  4. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem.
  5. Pomidory lekko odsącz, ułóż na cieście, na nie plastry mozzarelli, salami, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i tarty ser.
  6. Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.