

(4,47 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Nasz BIO mak niebieski wyróżnia się nie tylko wysoką jakością, lecz także charakterystycznym, wyrazistym smakiem. Dodany do potraw, nadaje im niepowtarzalny aromat, sprawiając, że stają się wyjątkowe. Doskonale polecamy go jako dodatek do ciast, deserów, tortów, makówek czy lodów, nadając im subtelny nutę smakową. Jego wyjątkowy profil smakowy doskonale komponuje się z bakaliami oraz owocami, dodając im głębi i intensywności. Ponadto, idealnie sprawdzi się jako podstawa w bożonarodzeniowej kutii, dodając magii świątecznym potrawom.
Jeśli używasz w kuchni maku, warto wybrać mak ekologiczny. Dlaczego? Jest bezpieczny i masz pewność, że nie ma w nim żadnych pestycydów, herbicydów i innych sztucznych środków ochrony roślin. Dzięki temu ma jeszcze wyraźniejszy i głębszy smak! Rósł na ekologicznych uprawach, które podlegały ścisłej kontroli, mak spełnia najwyższe standardy jakości i jest w 100% mak jest ekologiczny.
Do czego stosować mak w kuchni? Jest idealny do makowca, to oczywiste. Upieczesz dzięki niemu także pyszny biszkopt z makiem. To jednak nie wszystko, co mak potrafi w kuchni. To nie jest MAKs jego możliwości. :) Co jeszcze potrafi? To super dodatek do sałatek, świetnie sprawdzi się jako dodatek do past, gulaszy, pasztetów, doprawi kanapki, risotto i makarony. Niebieski mak BIO to idealna posypka do pieczywa i ciast, dobrze komponuje się z bakaliami i owocami, możesz dosypać go również do musli.
Mak to nie tylko ceniony składnik kulinarny o charakterystycznym smaku, ale również bogate źródło składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na organizm. Oto kilka właściwości zdrowotnych maków: Bogactwo w minerały: Mak jest bogaty w różnorodne minerały, takie jak fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, cynk i miedź. Te składniki mineralne są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, od budowy kości i utrzymania równowagi elektrolitowej po wspieranie funkcji układu krwionośnego. Źródło witamin: Mak zawiera różne witaminy, w tym witaminę C, E oraz z grupy B (takie jak B1, B2, B3, B6). Witaminy te odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych, wsparciu układu odpornościowego oraz funkcjonowaniu układu nerwowego. Zawartość kwasów tłuszczowych: Mak zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Śladowe ilości alkaloidów i flawonoidów: Niektóre odmiany maku mogą zawierać alkaloidy i flawonoidy, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe, choć ich ilości są zwykle niewielkie.
Pamiętaj, że mak powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, ponieważ duża ilość może wywołać efekty uboczne ze względu na zawarte alkaloidy.
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak przygotować przepyszny piegusek z białym i niebieskim makiem! :)
Przygotowujemy:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i wciąż ubijamy. Potem wlewamy masło, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak oraz dodajemy pastę waniliową, wciąż ubijając lub mieszając ciasto. Przelewamy ciasto do formy (u mnie jedna cwibakowa i jedno małe serducho) :) wkładamy formy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Do zrumienienia i suchego patyczka.
Smacznego. :)