BIO Mak niebieski BIO Planet 400 g

BIO Mak niebieski BIO Planet 400 g

22,90 zł

(4,47 zł /100 g)

Brutto
9FA4-23404
  • ekologiczny mak niebieski
  • znakomity do makowca!
  • sprawdzi się jako dodatek do bułeczek
  • do posypania ciast i pieczywa
  • w opisie przepis na pyszny piegusek z makiem!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczny niebieski mak Bio Planet - do makowca, do pieczywa, do ciast i deserów.

Nasz BIO mak niebieski wyróżnia się nie tylko wysoką jakością, lecz także charakterystycznym, wyrazistym smakiem. Dodany do potraw, nadaje im niepowtarzalny aromat, sprawiając, że stają się wyjątkowe. Doskonale polecamy go jako dodatek do ciast, deserów, tortów, makówek czy lodów, nadając im subtelny nutę smakową. Jego wyjątkowy profil smakowy doskonale komponuje się z bakaliami oraz owocami, dodając im głębi i intensywności. Ponadto, idealnie sprawdzi się jako podstawa w bożonarodzeniowej kutii, dodając magii świątecznym potrawom.

BIO mak - bezpieczeństwo i pyszny SMAK

Jeśli używasz w kuchni maku, warto wybrać mak ekologiczny. Dlaczego? Jest bezpieczny i masz pewność, że nie ma w nim żadnych pestycydów, herbicydów i innych sztucznych środków ochrony roślin. Dzięki temu ma jeszcze wyraźniejszy i głębszy smak! Rósł na ekologicznych uprawach, które podlegały ścisłej kontroli, mak spełnia najwyższe standardy jakości i jest w 100% mak jest ekologiczny.  

Gotowała baba mak, i wiedziała jak!

Do czego stosować mak w kuchni? Jest idealny do makowca, to oczywiste. Upieczesz dzięki niemu także pyszny biszkopt z makiem. To jednak nie wszystko, co mak potrafi w kuchni. To nie jest MAKs jego możliwości. :) Co jeszcze potrafi? To super dodatek do sałatek, świetnie sprawdzi się jako dodatek do past, gulaszy, pasztetów, doprawi kanapki, risotto i makarony. Niebieski mak BIO to idealna posypka do pieczywa i ciast, dobrze komponuje się z bakaliami i owocami, możesz dosypać go również do musli. 

Czy mak jest zdrowy? 

Mak to nie tylko ceniony składnik kulinarny o charakterystycznym smaku, ale również bogate źródło składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na organizm. Oto kilka właściwości zdrowotnych maków: Bogactwo w minerały: Mak jest bogaty w różnorodne minerały, takie jak fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, cynk i miedź. Te składniki mineralne są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, od budowy kości i utrzymania równowagi elektrolitowej po wspieranie funkcji układu krwionośnego. Źródło witamin: Mak zawiera różne witaminy, w tym witaminę C, E oraz z grupy B (takie jak B1, B2, B3, B6). Witaminy te odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych, wsparciu układu odpornościowego oraz funkcjonowaniu układu nerwowego. Zawartość kwasów tłuszczowych: Mak zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Śladowe ilości alkaloidów i flawonoidów: Niektóre odmiany maku mogą zawierać alkaloidy i flawonoidy, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe, choć ich ilości są zwykle niewielkie.

Pamiętaj, że mak powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, ponieważ duża ilość może wywołać efekty uboczne ze względu na zawarte alkaloidy.


Dodatkowe informacje

  • Składniki: mak niebieski* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna -  2133 kJ / 517 kcal; Tłuszcz - 42 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,9 g; Węglowodany - 4,2 g, w tym cukry - 2,3 g; Białko - 20 g; Sól - 0,05 g
  • Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • Szczegóły:Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Turcja; Zawartość opakowania: 400 g.; Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
sklep ze zdrową żywnością białystok 

Przepis na danie z makiem!

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak przygotować przepyszny piegusek z białym i niebieskim makiem! :)

Przygotowujemy:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku (u mnie pół na pół biały z niebieskim)
  • 1 szklanka białek w temperaturze pokojowej (u mnie z 9 jajek)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masło rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i wciąż ubijamy. Potem wlewamy masło, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak oraz dodajemy pastę waniliową, wciąż ubijając lub mieszając ciasto. Przelewamy ciasto do formy (u mnie jedna cwibakowa i jedno małe serducho) :) wkładamy formy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Do zrumienienia i suchego patyczka. 

Smacznego. :)