BIO Len złoty Bio Planet 400 g
(3,55 zł /100 g)
- BIO len złoty marki BIO Planet
- dodatek do ciast, koktajli, owsianek
- idealne ziarno do pieczywa
- naturalny, domowy kosmetyk
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Len złoty BIO Planet - wyjątkowa odmiana lnu do kuchni i domowego SPA!
Len złoty BIO ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych, jest także bardzo dobrym, domowym, naturalnym kosmetykiem. Ekologiczne nasiona lnu to znakomity dodatek do potraw wytrawnych i deserów. Len jest ekologiczny, bezpieczny i wolny od konserwantów, pestycydów i chemicznych dodatków.
BIO Len złoty - złoty medalista jakości
Len złoty, który Ci oferujemy, to len marki BIO Planet. Posiada certyfikat BIO, co oznacza, że jest całkowicie ekologiczny. Bezsprzecznie w kategorii "jakość" należy mu się złoty medal! Nie ma sobie herbicydów i pestycydów, rósł na uprawach ekologicznych, kontrolowanych i spełniających najwyższe standardy jakości, jest bezpieczny i zdrowy, bez żadnych chemicznych dodatków
Do czego stosować len złoty?
Siemię lniane złote ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych, o czym przeczytasz poniżej. Właśnie dlatego warto wiedzieć, do czego można go stosować i jak przygotować. Len zloty, po zmieleniu, na przykład w młynku do kawy, super zastępuje jajka, na przykład w ciastach. Jeśli masz wyciskarkę, elektryczną lub ręczną, możesz także wycisnąć olej z lnu, to najzdrowsza jego postać. Siemię lniane złote dodasz też do wielu dań: do płatków, musli, owsianki, do sałatek warzywnych, posypka do kanapek, dodatek do zup i sosów, jako zdrowy dodatek do chleba i innego pieczywa, do jogurtów i kefirów.
Siemię lniane złote - właściwości zdrowotne
Len jest bardzo zdrowy, dlatego jeśli tylko możesz, dodawaj go do potraw, które przygotowujesz! Zawiera dużo kwasów omega3, usprawniających pracę mózgu, serca i wzmacniają kości, ma dużo błonnika pokarmowego, który niweluje wzdęcia i zaparcia, poprawia pracę układu pokarmowego, cechują się dużą zawartością pierwiastków: magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, zawiera witaminy: C, E, B1, B2, B5, B6.
Siemię lniane jako kosmetyk - jak działa?
Zmielony len zloty to znakomity kosmetyk, który wykonasz sama w domu! Wystarczy ugotować nasiona lnu (gotując je przez 5-10 minut), następnie dobrze zmielić ziarna i tak przygotowaną maseczkę możesz nałożyć na skórę lub włosy. Można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu. Do wywaru można dodać na przykład oliwę z oliwek. Len złoty: działa korzystnie na skórę, odmładza i wybiela skórę, cholina łagodzi nawet najbardziej podrażnioną skórę , poprawia kondycję skóry i włosów, pomaga w walce z łupieżem i łuszczycą.
Dodatkowe informacje
- Składniki: len złoty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1901 kJ / 461 kcal; Tłuszcz - 31 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,0 g; Węglowodany - 2,0 g, w tym cukry - 1,6 g; Białko - 24 g; Sól - 0,15 g
- Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Szczegóły: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Chiny; WEGETARIAŃSKI;
- Zawartość opakowania: 400 g.
- Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Przepis na bułeczki z lnem złotym
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak przygotować pyszne bułeczki pszenne z nasionami lnu.
Składniki:
- 470-480 g mąki pszennej chlebowej (może też być mąka typu 650)*
- 50 g mąki pszennej razowej
- 350 ml letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki złotego lnu
- 2 łyżki otrąb żytnich z zarodkami
* ciasto jest dość luźne - jeśli w czasie wyrabiania będzie bardzo kleić się do rąk, to można jeszcze podsypać mąką
Przygotowanie:
Mąki wsypać do miski, dodać sól, otręby, len i wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać olej (jeśli używamy kokosowego, który ma postać masła, to nie ma konieczności, aby go rozpuszczać, wystarczy dobrze wmieszać w ciasto) oraz jajko. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. Następnie zagniatać przez ok. 8 min (ciasto będzie dość lepkie, ale wyrobione ma dać uformować w kulę). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 min do wyrastania. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułki układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić "przedziałek" trzonkiem drewnianej łyżki, drewnianym patyczkiem lub innym tępym "narzędziem". Zostawić bułeczki jeszcze na 5 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 min.