BIO Sezam czarny niełuskany 250 g BIO Planet

BIO Sezam czarny niełuskany 250 g BIO Planet

Zniżka 0,50 zł
9,49 zł 9,99 zł

(3,79 zł /100 g)

Brutto Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 10,00 zł
A47D-62169
  • ekologiczny czarny sezam niełuskany
  • ma lekko orzechowy posmak
  • znakomity dodatek do potraw
  • w opisie przepis na kotlety z czarnym sezamem!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Płatności ratalne i odroczone!

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczne nasiona sezamu, niełuskane - zdrowe i wszechstronne w kuchni!

  • sezam czarny niełuskany charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem
  • po uprażeniu - kolorystyczny i smaczny dodatek do potraw 
  • idealnie pasuje do dań z warzywami, kremów zbożowych i zup 
  • doskonale komponuje się z mięsem i rybami
  • z ekologicznych upraw!

Sezam czarny niełuskany co to jest?

Nasiona sezamu czarnego pochodzą z drzewa, które może osiągać do 1 metra wysokości. Sezam czarny to bliski krewny klasycznego, białego sezamu. Ma jednak bardziej intensywny smak, dlatego znacznie lepiej nadaje się jako dodatek do dań i sałatek. O tym przeczytasz poniżej. Czarne nasiona sezamu, są używane głównie w Indiach, Chinach i Japonii, a także niektórych krajach Ameryki Południowej. Choć wszystkie odmiany sezamu są smaczne, to czarny sezam jest ceniony ze względu na bogate składniki odżywcze.

BIO sezam czarny - samo doBIO!

Sezam w Zdrowym Sklepie jest produktem ekologicznym. Dlaczego to takie ważne? Dlaczego warto wybrać ekologiczny czarny sezam? Powodów jest kilka, powodów ważnych dla Twojego zdrowia: pochodzi z upraw ekologicznych, uprawy są ściśle kontrolowane i poddawane są rygorystycznym kontrolom, nie zawiera pestycydów i herbicydów, w 100% jest ekologiczny i bezpieczny.  

Sezam czarny - król kulinarny!

Czarny sezam, ze względu na jego wartości odżywcze (czytaj opis dalej), warto mieć w swojej kuchni. A jak już go mieć, to warto wiedzieć, jak go stosować. No to podpowiadamy, do czego używać sezamu czarnego niełuskanego.

  • świetny do marynowania mięs i warzyw
  • idealny zamiast bułki tartej do ryb 
  • pyszny dodatek do sałatek 
  • super dodatek do chleba z ziarnami 
  • doskonale pasuje do przecierów, m.in. z ciecierzycy 
  • podstawowy składnik chałwy
  • znakomity do zrobienia z niego hummusu 
  • jako posypka do hamburgerów
  • można go jeść na surowo lub ugotować

Do wielu potraw warto zmielić nasiona czarnego sezamu. Warto pamiętać, że powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Ponadto, wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność. 

Właściwości zdrowotne czarnego sezamu

Czarny sezam ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Dostarcza mu niezbędnych pierwiastków i witamin, a także przeciwutleniaczy, które poprawiają odporność. Posiada dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma dużo błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego, jest bogatym źródłem białka, cechuje się wysoką zawartością magnezu, żelaza, sodu, cynku, dostarcza organizmowi witamin: B1, B2, B6, E. 


Dodatkowe informacje

  • Składniki: sezam czarny niełuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)         
  • Wartość odżywcza w 100 gramach: Wartość energetyczna - 2510 kJ / 607 kcal; Tłuszcz - 51 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,9 g; Węglowodany - 10 g, w tym cukry - 0,2 g; Białko - 21 g; Sól - 0,1 g
  • Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję.
  • Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • Dodatkowe informacje: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Boliwia; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI
  • Zawartość opakowania 500 gram, lub 1 kg.
  • Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Przepis z czarnym sezamem

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak zrobić pyszne kotlety z soczewicy czarnej z czarnym sezamem. 

  • Składniki: 1,5 filiżanki czarnej soczewicy, czerwona cebula, 4 łyżki mąki z ciecierzycy, czarny sezam niełuskany, kawałek alg morskich np. wakame, olej z sezamu lub oliwa z oliwek do smażenia, kminekpieprz
  • Przygotowanie: Soczewicę gotujemy z algami, a pod koniec gotowania kiedy soczewica robi się miękka dosalamy ją. Cebulę drobno kroimy i dusimy na patelni. Do miski przekładamy ostygniętą soczewicę, mąkę, cebulę i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy czarnym pieprzem i kminkiem. Formujemy kotelty z soczewicy, obtaczamy je w czarnym sezamie i pieczemy na patelni pod przykryciem około 10 min z jednej i 3 min z drugiej strony. Ewentualnie możemy zapiekać kotlety w piekarniku. Podajemy z duszonymi lub kiszonymi warzywami, gotowanym jarmużem oraz z ryżem.

Smacznego! :)

Często kupowane razem:

  • BIO Sezam czarny niełuskany 250 g BIO Planet
  • +
  • BIO Orzechy piniowe BIO Planet 100 g
  • +
  • BIO Migdały Cięte płatki migdałowe 300 g BIO Planet
  • Cena całkowita: 56,47 zł
16 innych produktów w tej samej kategorii: