

SKŁADNIKI
pomidory*, sok pomidorowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 111 kJ / 26 kcal;
Tłuszcz: 0,0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany: 4,6 g;
w tym cukry:
Białko: 1,2 g;
Sól:
INFORMACJA ALERGENNA
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
SZCZEGÓŁY
Kraj producenta: Holandia
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Włochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
Zawartość opakowania: 400 g.
Producent:
LA BIO IDEA.
Hermesweg 7.
ZIP, 3771 ND.
BARNEVELD Gelderland.
NETHERLANDS
Dystrybutor:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)
na klopsiki
600 g mielonego mięsa wieprzowego
1 średnia cebula, starta
1 jajko, lekko roztrzepane
50 g bułki tartej
1 długa czerwona papryka chili, pozbawiona nasion i drobno posiekana
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka garam masala
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
szczypta soli morskiej
mielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos curry
3 łyżki gotowej pasty curry
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
puszka krojonych pomidorów
200 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki brązowego cukru
do podania
3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
ryż basmati
przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 st C
Klopsy: Wszystkie składniki na klopsiki, z wyjątkiem oleju, umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Zmoczonymi wodą rękami formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsiki. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso, tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe.
Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając, przez minutę.
Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 2-3 minuty.
Wlać mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut. Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym cukrem.
Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym, posypane kolendrą i orzechami nerkowca .