BIO Cynamon cejloński mielony Lebensbaum 50 gramów

BIO Cynamon cejloński mielony Lebensbaum 50 gramów

13,60 zł

(27,20 zł /100 g)

Brutto
545D-99533
  • ekologiczny cynamon cejloński mielony
  • ekologiczny, bez chemii, nawozów i oprysków
  • znakomity do deserów i ciast
  • możesz doprawić nim także dania mięsne
  • w opisie - przepis na ciasto z cynamonem cejlońskim

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

  InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!

  Bezpieczne płatności BLIK, kartą

a także odroczone i ratalne

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczny cynamon cejloński mielony - cynamon z certyfikatem BIO

Cynamon cejloński ma szczególnie delikatny, aromatyczno-słodki smak. Jest to jedyna odmiana drzewa cynamonowego Ceylanicum. Wybierz tę przyprawę, jeśli chcesz uzyskać w swoich daniach subtelną nutę cynamonu, która harmonijnie łączy się z innymi aromatami. 

Co doprawiać cynamonem cejlońskim?

Podczas gdy użycie cynamonu ogranicza się w wielu krajach do deserów, można nim doprawiać także dania mięsne, tak jak to robi się w Azji i na Bliskim Wschodzie. Cynamon najlepiej przechowywać w porcelanowych lub szklanych pojemnikach, z dala od powietrza i światła. W dobrych warunkach cynamonu zachowuje swój aromat nawet przez trzy lata. Cynamon naturalnie zawiera substancję kumarynę. Do czego używać cynamonu? Podpowiadamy!

  • możesz dodawać cynamon do potraw mięsnych i rybnych
  • najlepszy dodatek do deserów, wypieków i bułeczek
  • świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ciast
  • sprawdzi się jako wzmacniacz smaku i aromatu kawy
  • znakomicie pasuje do czekolady 
  • bardzo dobra przyprawa do napojów i ponczy
  • cynamon to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty

Właściwości zdrowotne cynamonu

  • ma działanie dezynfekujące organizm
  • zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego 
  • zwiększa łaknienie, poprawia apetyt
  • ma właściwości rozgrzewające 
  • poprawia krążenie krwi
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne, opóźniając starzenie się organizmu
  • obniża poziom cukru i cholesterolu

BIO mielony cynamon - dlaczego warto wybrać ekologiczny cynamon?

  • jego zbiory i produkcja nie naruszają środowiska naturalnego
  • nie zawiera chemicznych oprysków
  • nie jest nawożony nawozami nienaturalnymi
  • proces obróbki odbywa się z poszanowaniem środowiska
  • cynamon bez chemii, konserwantów, barwników, ulepszaczy

Cynamon mielony cejloński - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIK: ekologiczny cynamon cejloński mielony 100%.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g.
  • INFORMACJA ALERGENNA: może zawierać gorczycę i seler.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Niemcy; Certyfikat bio: jest; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI.
  • Zawartość opakowania: 50 gramów.
  • Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Przepis na ciasto z cynamonem cejlońskim

  • Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 100 g masła, szczypta soli
  • Jabłka: 1/2 kg jabłek, 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki cukru
  • Budyń: 1/2 litra mleka, 1 budyń waniliowy z cukrem, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Przygotowanie:3/4 szklanki mąki połączyć z gorącym mlekiem, całość dokładnie wymieszać, ostudzić. Drożdże wymieszać z połową cukru, a gdy się rozpuszczą, połączyć z mąką i mlekiem. Całość razem dokładnie wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę z solą i pozostałym cukrem. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać razem i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.

W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.

Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta rozsypać kruszonkę. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.

Smacznego! :) 

Lebensbaum
16 innych produktów w tej samej kategorii: