Ekologiczny cynamon cejloński mielony - cynamon z certyfikatem BIO
Cynamon cejloński ma szczególnie delikatny, aromatyczno-słodki smak. Jest to jedyna odmiana drzewa cynamonowego Ceylanicum. Wybierz tę przyprawę, jeśli chcesz uzyskać w swoich daniach subtelną nutę cynamonu, która harmonijnie łączy się z innymi aromatami.
Co doprawiać cynamonem cejlońskim?
Podczas gdy użycie cynamonu ogranicza się w wielu krajach do deserów, można nim doprawiać także dania mięsne, tak jak to robi się w Azji i na Bliskim Wschodzie. Cynamon najlepiej przechowywać w porcelanowych lub szklanych pojemnikach, z dala od powietrza i światła. W dobrych warunkach cynamonu zachowuje swój aromat nawet przez trzy lata. Cynamon naturalnie zawiera substancję kumarynę. Do czego używać cynamonu? Podpowiadamy!
- możesz dodawać cynamon do potraw mięsnych i rybnych
- najlepszy dodatek do deserów, wypieków i bułeczek
- świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ciast
- sprawdzi się jako wzmacniacz smaku i aromatu kawy
- znakomicie pasuje do czekolady
- bardzo dobra przyprawa do napojów i ponczy
- cynamon to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty
Właściwości zdrowotne cynamonu
- ma działanie dezynfekujące organizm
- zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego
- zwiększa łaknienie, poprawia apetyt
- ma właściwości rozgrzewające
- poprawia krążenie krwi
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne, opóźniając starzenie się organizmu
- obniża poziom cukru i cholesterolu
BIO mielony cynamon - dlaczego warto wybrać ekologiczny cynamon?
- jego zbiory i produkcja nie naruszają środowiska naturalnego
- nie zawiera chemicznych oprysków
- nie jest nawożony nawozami nienaturalnymi
- proces obróbki odbywa się z poszanowaniem środowiska
- cynamon bez chemii, konserwantów, barwników, ulepszaczy
Cynamon mielony cejloński - dodatkowe informacje
- SKŁADNIK: ekologiczny cynamon cejloński mielony 100%.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g.
- INFORMACJA ALERGENNA: może zawierać gorczycę i seler.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Niemcy; Certyfikat bio: jest; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI.
- Zawartość opakowania: 50 gramów.
- Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Przepis na ciasto z cynamonem cejlońskim
- Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 100 g masła, szczypta soli
- Jabłka: 1/2 kg jabłek, 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
- Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki cukru
- Budyń: 1/2 litra mleka, 1 budyń waniliowy z cukrem, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Przygotowanie:3/4 szklanki mąki połączyć z gorącym mlekiem, całość dokładnie wymieszać, ostudzić. Drożdże wymieszać z połową cukru, a gdy się rozpuszczą, połączyć z mąką i mlekiem. Całość razem dokładnie wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę z solą i pozostałym cukrem. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać razem i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.
W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta rozsypać kruszonkę. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.
Smacznego! :)