Makaron z mąki jaglanej Pro Natura - zdrowo zastępuje klasyczny makaron!
Makaron jaglany w formie nitek to idealne rozwiązanie nie tylko dla tych, którzy nie wyobrażają sobie pierwszego dania bez tego dodatku, ale również dla tych, którzy chcą przygotować pyszne potrawy, przekąski czy sałatki. Makaron jaglany nitki to dobra alternatywa dla zwykłego makaronu, wytwarzanego z mąki pszennej. Jest to makaron z mąki jaglanej, czyli z prosa, i dziedziczy po prosie szereg zdrowych właściwości.
Właściwości makaronu jaglanego
- Jest bogaty w minerały i witaminy, m.in. żelazo.
- Nie zakwasza organizmu.
- Jest lekkostrawny, można go polecić osobom na diecie wątrobowej.
- Zawiera dużo witaminy B odpowiedzialnej za dobrą pracę układu nerwowego.
- Jest źródłem potasu i magnezu, które pomagają budować kondycję układu krążenia.
- Obecność błonnika pozwala obniżyć poziom „złego” cholesterolu.
Makaron bez glutenu, konserwantów, dla wegan i wegetarian
Makaron jaglany jest lekkostrawny i zdrowy. Nie zawiera konserwantów, dodatków chemicznych ani sztucznych barwników, jest produktem bezglutenowym. W składzie makaronu znajdziemy węglowodany złożone, które są wolniej trawione przez organizm. Dzięki temu węgle przez dłuższy okres czasu dają nam energii i uczucie sytości.
PRODUKT BEZGLUTENOWY
PRODUKT DLA WEGAN I WEGETARIAN
Nitki - do czego stosować taki makaron?
Zastanawiasz się, do czego możesz użyć makaronu jaglanego w kształcie nitek? Możesz go wykorzystać do wszystkich dań, do których dodaje się klasyczny makaron nitki z mąki pszennej. Pasuje idealnie do:
- rosołu
- zup
- dań z sosem i mięsem
- potraw z warzywami
- zapiekanek
Makaron jaglany Pro Natura - więcej informacji
- Sposób przygotowania: Zagotuj wodę, posól, wrzuć makaron jaglany nitki i gotuj 3-5 minut, w zależności od tego, czy ma być al dente czy zwykły. Odcedź i dodaj do potrawy. Jednak zachować więcej wartościowych składników, dobrze jest gotować go w potrawie, z którą będzie podawany, np. w zupie.
- Masa netto: 400 gramów.
- Wartości odżywcze w 100g: Wartość energetyczna 356 kcal/ 1492 kj, Tłuszcz 1,6 g, W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g, Węglowodany 78,4 g, W tym cukry 0 g, Białko 5,6 g, Sól 2 g.
- Skład: mąka z kaszy jaglanej, woda
- Producent: PRO NATURA SP. Z O.O., Chwiram 89/2, 78-627 Chwiram