Ekologiczna kasza gryczana bez glutenu - niepalona, 0,5 kilograma
- kasza idealna do dań obiadowych, warzywnych, gulaszu
- świetnie nadaje się do pasztetów
- w 100% ekologiczna kasza
- kasza niepalona - nie poddana obróbce cieplnej
- kasza bezglutenowa, dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu
BIO kasza gryczana - smak zdrowia!
Kasza gryczana niepalona to świetny dodatek do obiadów. Jeśli ma dla Ciebie znaczenie to, co wrzucasz na talerz, czytasz składniki produktów i dbasz o jakość spożywanych posiłków, kasza spełni Twoje wymagania. Posiada certyfikat BIO, jest w 100% ekologiczna, bez konserwantów, sztucznych dodatków, zapewnia zdrowy i pożywny posiłek. Gryka, z której wytworzono kaszę gryczaną niepaloną, rosła na ekologicznych uprawach, poddawanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości upraw.
Kasza gryczana bez glutenu
Gryka nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób, które nie mogą spożywać tego białka. Dlaczego warto mimo wszystko kupować kaszę gryczaną bezglutenową? Producenci żywności bezglutenowej nie mają w swoich magazynach produktów z glutenem, dlatego kasza gryczana ani żaden inny produkt nie zostanie zanieczyszczony glutenem, w przeciwieństwie do magazynów, w których leżą produkty z glutenem. To kasza świetna dla: osób z celiakią, osób z nietolerancją i alergią na gluten, osób stosujących z innych powodów dietę eliminującą gluten.
Niepalona kasza gryczana - co to znaczy?
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się, co to znaczy, że kasza gryczana jest niepalona? Już wyjaśniamy. Kasza gryczana niepalona, po wyłuskaniu, jest tylko suszona, nie jest natomiast poddawana obróbce cieplnej. Kasza niepalona ma jasną, żółtozielonkawą barwę i jest delikatna, łagodna w smaku. Kasza palona ma mniej wartości odżywczych, bo traci witaminy i minerały w wyniku obróbki cieplnej.
Kasza gryczana - dlaczego warto ją jeść?
Kasza gryczana, szczególnie niepalona, ma wiele właściwości odżywczych. Jakich?
- bogate źródło łatwo przyswajalnego białka
- zawiera aminokwasy, których człowiek sam nie wytwarza
- zawiera tryptofan - bierze udział w produkcji serotoniny
- zawiera lizynę - odpowiada za wchłanianie białka i wzmacnia odporność
- węglowodany dostarczają energii organizmowi
- wysoka zawartość błonnika, poprawiające pracę układu trawiennego
- ma więcej magnezu niż gorzka czekolada
- zawiera wapń i fosfor wzmacniające zęby i kości
- dostarcza organizmowi dużo żelaza, zapobiegającego niedokrwistości
- zawiera potas, sod, miedź, cynk
- zawiera witaminę B i E oraz beta-karoten
- kasza gryczana niepalona ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest dla osób z cukrzycą. *
EKO kasza gryczana niepalona bezglutenowa - dodatkowe informacje
- Składniki:kasza gryczana niepalona* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- Sposób przygotowania:Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.
- Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal,Tłuszcz - 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g,Węglowodany - 75 g, w tym cukry - 2,6 g;Białko - 12 g;Sól - 0,03 g
- Informacja alergenna:Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- Zalecane warunki przechowywania:Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Szczegóły: Kraj producenta: Polska;Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Polska; produkt WEGETARIAŃSKI;Zawartość opakowania: 1000 gram
- Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
- SPRAWDŹ TUTAJ INN EPRODUKTY BIO PLANET
Kasza gryczana przepis na kaszę gryczaną z marchewką i orzechami 1 porcja
Składniki:
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 łyżka posiekanych orzeszków arachidowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
- kilka kropli oleju sezamowego
- 150 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną wrzucić do rondelka i chwilę podgrzewać, aż zacznie wydawać przyjemny aromat. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Po 10 minutach gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gdy kasza jest miękka i wchłonęła cały bulion dodać miód, orzeszki, olej sezamowy i pietruszkę. Wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku. Smacznego!
*Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska; “Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014;