Ekologiczna kasza orkiszowa BIO Planet - zdrowa i naturalna i uniwersalna!
Ekologiczna kasza orkiszowa otrzymana z obłuszczonego ziarna orkiszu. Ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo daje uczucie sytości. Polecamy ją jako bazę ciepłego śniadania, obiadu lub kolacji, na słodko lub słono oraz do zagęszczania zup i potraw jednogarnkowych.
Kasza orkiszowa BIO - z naturalnej uprawy, bez chemii!
Kasza orkiszowa posiada certyfikat BIO, co oznacza, że to produkt całkowicie bezpieczny dla Ciebie i całej rodziny. Pochodzi z upraw certyfikowanych ekologicznie, spełniających najwyższe standardy i podlegających ścisłej kontroli. Kasza orkiszowa BIO to produkt, który nie zawiera w sobie żadnych chemicznych nawozów, sztucznych oprysków ani modyfikowanej genetycznie żywności. Dzięki temu ma bardzo naturalny smak i zachował wszystkie walory zdrowotne!

PRODUKT ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Kasz orkiszowa - zastosowanie w kuchni
Do czego wykorzystać kaszę orkiszową w kuchni? Okazuje się, że jest bardzo uniwersalna i powinna znaleźć się w Twojej szafce!
- jest świetną bazą do śniadań i kolacji na ciepło
- znakomicie pasuje do deserów
- sprawdzi się jako zagęszczacz do zup i sosów
- możesz użyć jej do przygotowania farszu np. do papryki faszerowanej
- świetnie sprawdzi się do leczo
- przygotujesz z niej pyszne ciasteczka orkiszowe
- dobrze zastępuje ziemniaki w daniu obiadowym
Właściwości kaszy orkiszowej
- jest bardzo bogatym źródłem białka, służącym do odbudowy zużywających się tkanek, są głównym budulcem mięśni
- zawiera dużo niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych
- zawiera witaminę E, której aktywność przeciwutleniająca jest o około 30% wyższa niż w pszenicy
- co ciekawe, już w starożytności zauważono, że sportowcy i gladiatorzy po zjedzeniu orkiszu osiągali lepsze wyniki sportowe
- w średniowieczu dieta orkiszowa zalecana była dla osób z problemami układu pokarmowego
- do dziś zaleca się spożywanie kaszy orkiszowej osobom cierpiącymi na choroby jelit, czy niestrawność
Ekologiczna kasza orkiszowa BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: kasza orkiszowa* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio krótko namoczoną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1622 kJ / 384 kcal;Tłuszcz - 2,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g;Węglowodany - 70 g, w tym cukry - 6,8 g;Białko - 15 g;Sól - 0,02 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska;Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Polska; produkt WEGETARIAŃSKI.
- ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 gramów.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A.;Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Kasze orkiszowa - przepis na: surówka z kaszą orkiszową
SKŁADNIKI
- 250 g kaszy orkiszowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 biała rzodkiew
- 1 mała cukinia
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 marchewka
- 1/2 dużej lub 1 mała kalarepa
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki dobrej jakości oleju
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Ugotować kaszę w podwójnej ilości wody ( przez około 20 minut). Wystudzić. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z kaszą, dodać sos sojowy, olej, pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie. Posypać posiekanym szczypiorkiem.