BIO Amarantus BIO Planet 500 gramów

BIO Amarantus BIO Planet 500 gramów

9,99 zł
Brutto
2BC6-5776F
  • ekologiczny amarantus marki BIO Planet
  • idealny do owsianki, ciast, zup
  • wolny od pestycydów i zanieczyszczeń (100% ekologiczny)
  • jest bogatym źródłem błonnika, białka, witamin
Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

Ekologiczny amarantus marki BIO Planet - opakowanie 0,5 kg

Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych. Charakteryzuje się bardzo bogatą wartością odżywczą. Amarantus można spożywać na wiele sposobów. Można go gotować, piec, dusić, a także dodawać do sałatek, zup, owsianek i innych potraw. Amarantus jest również dobrym zamiennikiem ryżu, makaronu i płatków zbożowych.

Ekologiczny amarantus - ekoLOGICZNY wybór

  • Ekologiczny amarantus jest wolny od pestycydów i innych zanieczyszczeń.
  • Ekologiczny amarantus jest uprawiany w sposób bardziej zrównoważony niż amarantus konwencjonalny.
  • Ekologiczny amarantus ma lepszy smak i aromat niż amarantus konwencjonalny.

Właściwości zdrowotne amarantusa

Amarantus jest dobrym źródłem białka. Białko jest niezbędne do budowy i utrzymania zdrowych mięśni, kości i tkanek. Zawiera dużo błonnika. Błonnik pomaga regulować trawienie i zapobiegać zaparciom. Dostarcza organizmowi witamin: A, C, E, K, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Amarantus jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Amarantus BIO - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: amarantus* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1692 kJ / 401 kcal; Tłuszcz - 6,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5 g; Węglowodany - 66 g w tym cukry - 1,7 g; Białko - 15 g; Sól - 0 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Indie; Kraj pochodzenia składników: Indie; WEGETARIAŃSKI
  • Zawartość opakowania: 500 g
  • Producent: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Przepis z amarantusem - sernik na zimno z marakują

  • 70 g białego sezamu
  • 40 g amarantusa
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 30 g masła

Naszykuj tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuść w rondlu łyżkę masła, wysmaruj nim boki i dno tortownicy. Po czym wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy.

Sezam i amarantus upraż na suchej patelni i przełóż do dużej miski.

Cukier wrzuć do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj delikatnie rondlem, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.

Wlej masę karmelową do ziaren i dobrze wymieszaj. Szybko wylej ją na dno tortownicy, i wyrównaj. Odstaw formę w chłodne miejsce i przygotuj masę jogurtową.

Masa jogurtowa:

  • 1 kg dobrego jogurtu greckiego
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 płatków żelatyny
  • 1 szklanka zimnej wody

Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieść razem: jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Namoczoną żelatynę dokładnie odciśnij z wody, przełóż do rondelka, rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj jogurt do żelatyny (cały czas mieszając).

Gotową masę wylej na ostudzony spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje.

Galaretka:

  • 8 marakui
  • 1/4 szklanki wody + 1 szklanka do namoczenia żelatyny
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 płatki żelatyny

Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję umyj, przekrój na pół i wyjmij z niej miąższ.

W duży rondlu zagotuj miąższ marakui razem z pestkami, 1/4 szklankę wody i cukier. Zdejmij garnek z rondla i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dokładnie ostudź masę i przelej na zastygnięty jogurtowy spód.

Zostaw w chłodzie do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj schłodzone.

Często kupowane razem:

  • BIO Amarantus BIO Planet 500 gramów
  • +
  • BIO Rodzynki Sułtanki BIO Planet 400 g
  • +
  • BIO Ryż jaśminowy biały BIO Planet 1 kg
  • Cena całkowita: 39,39 zł
info Jedna z tych pozycji ma inną dostępność  Pokaż szczegóły
16 innych produktów w tej samej kategorii: