Ekologiczna kasza jęczmienna pęczak BO Planet - w 100% naturalna!
Ekologiczny pęczak jęczmienny powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna jęczmienia. Stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Polecamy także do zup, zapiekanek, do nadziewania gołąbków, czy gulaszy.
Kasza pęczak - sposób przygotowania
Jak przygotować do jedzenia kaszę pęczak BIO Planet? Uprzednio wypłukany pęczak należy gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja pęczaku na 3 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 minut.
Pyszna i bezpieczna, bo naturalna! BIO KASZA
Kasza jęczmienna pęczak BIO Planet to produkt ekologiczny, co potwierdza certyfikat BIO. Oznacza to, że proces uprawy i produkcji jest ściśle kontrolowany przez jednostkę certyfikującą, jest prowadzony w sposób zrównoważony i najbardziej przyjazny środowisku. Kasza spełnia najwyższe standardy jakości ekologicznej! Produkt na żadnym etapie nie miał kontaktu ze sztucznymi nawozami, opryskami ani z GMO. To kasza bezpieczna, w 100% ekologiczna, która ma bardzo naturalny, prawdziwy smak!

Właściwości kaszy jęczmiennej
Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej ma korzystne właściwości dla organizmu. Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?
- jest bogatym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit
- zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy E, A oraz K
- ma w sobie dużo selenu, który chroni komórki nerwowe i mięsień sercowy przed stresem oksydacyjnym
- ma bardzo niski indeks glikemiczny
- jest źródłem beta-glukanów, które przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego
Ekologiczna kasza jęczmienna pęczak - dodatkowe informacje
- SKŁAD: kasza jęczmienna pęczak* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1414 kJ / 335 kcal; Tłuszcz - 2,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g;Węglowodany - 63 g, w tym cukry - 5,6 g;Białko - 11 g; Sól - 0,05 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska;Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Polska;WEGETARIAŃSKI
- ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 g.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Przepis na danie z kaszą pęczak - kasza pęczak z cukinią w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 1 cukinia – pokrojona wraz ze skórką w gruba kostkę
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
- 1 cebula – drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół
- 1 łyżka parmezanu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, cukinię i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć 5 minut. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem i dusić razem przez 10-15 minut.
- Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i gotować około 5 minut aż kasza będzie ciepła i przejdzie pomidorowym smakiem.
- Przed podaniem wymieszać z tartym parmezanem.
- Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego lub rybnego dania obiadowego.