Pieprz CAYENNE Dary Natury przyprawa bez chemii 60 g
6,90 zł
(10,34 zł /100 g)
Brutto
FA6C-6190B
- w 100% naturalny pieprz kajeński
- dodaje ostrości i wyrazistości potrawom
- dobra przyprawa do dań kuchni meksykańskiej i azjatyckiej
- działa antybakteryjnie
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Pieprz Kajeński naturalny - lekko ostra przyprawa do Twoich potraw
Pikantna przyprawa z XVIII wieku, używana do wyostrzania smaku. Stosuje się ją do roślin strączkowych, drobiu, sosów, gulaszu, owoców morza. Pieprz Dary Natury nie zawiera chemii ani konserwantów, jest w 100% naturalny i bezpieczny. Wzmacnia smak potraw, dodaje ostrości i wyrazistości, ale nie jest tak ostry jak chilli. Pieprz kajeński otrzymuje się z rocznej papryki odmiany Cayenne lub z bardzo dojrzałych papryk chili. W obydwu przypadkach papryka musi być dokładnie wysuszona i drobno zmielona.
Pieprz cayenne - do czego możesz go dodawać?
- możesz go dodawać do przygotowania ostrzejszych sosów i dressingów
- znakomicie pasuje do mięs, ryb i owoców morza
- wzmocni ostrość sałatek
- świetny do dań kuchni meksykańskiej i indyjskiej
- możesz posypać nim mięso drobiowe, pieczone i smażone
- dodając go do gorącej czekolady, wzmocnisz jej właściwości rozgrzewające
- do każdego dania, które chcesz przyrządzić w wersji pikantniejszej
Właściwości pieprzu cayenne
- może działać antybakteryjnie
- pieprz kajeński obniża poziom cholesterolu
- zapobiega powstawaniu zakrzepów
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i udaru mózgu
- działa rozgrzewająco
- może być dobrym sposobem na zatkany nos
Pieprz cayenne Dary Natury - dodatkowe informacje
- Przyprawa nie zawiera chemii ani konserwantów
- Składniki: 100% pieprz Cayenne
- Zawartość: 60 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Pikantne skrzydełka z kurczaka - przepis
- Składniki na 8-10 skrzydełek, 1 mała łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu z kolendrą, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku
- Składniki na ciasto: 2 małe jajka, niepełna szklanka mąki, 1/2 szklanki mleka, słodka i ostra papryka, sól
- Dodatkowo: około szklanka mąki, tłuszcz do głębokiego smażenia
- Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie umyć, oczyścić i podzielić na trzy części, najmniejszą końcówkę odrzucić. Sól wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem i papryką. Natrzeć skrzydełka i odstawić na kilka godzin. Mąkę wymieszać z solą i papryką, dodać jajka i mleko, zmiksować na gładkie, gęste ciasto. Skrzydełka zanurzać w cieście, następnie w mące i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć około 12-15 minut na średnim ogniu. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym, w towarzystwie frytek lub surówki.
Zobacz także
16 innych produktów w tej samej kategorii: