Płatki algi morskiej Nori ekologiczne
Algi morskie Nori to wodorosty, które są bardzo cenione na całym świecie ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Są bardzo popularnym dodatkiem do potraw szczególnie w Azji. Tam stanowią stały element diety. Zaliczane są do grupy SUPERŻYWNOŚCI, ponieważ posiadają bardzo znaczące właściwości odżywcze. Dlaczego tak jest?
Właściwości płatków Nori
Algi mają pewną umiejętność - gromadzą wszystkie wartościowe minerały dostępne w wodzie, które łatwo przyswajalne są dla człowieka. Są źródłem pierwiastków: magnezu, cynku, wapnia, potasu, żelaza, fluoru, fosforu oraz miedzi. W dodatku algi te zawierają duże ilości jodu, a także białka. Działają detoksykacyjne, dlatego polecane są osobom, które długi czas palą papierosy czy stosują leki. Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli. Algi morskie Nori posiadają najwięcej białka ze wszystkich odmian algi, są także najłatwiej strawne dla człowieka.
- poprawiają trawienie
- chronią ściany żołądka
- wspomagają wchłanianie innych składników odżywczych pochodzących z innych produktów
- stosowane w niedoborach jodu w organizmie
- polecane dla wegetarian - zawiera dużo witaminy B12, która zawarta jest w mięsie
Płatki nori ekologiczne - do czego je możesz stosować?
- Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.
- Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.
- Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy gulaszu.
- Najbardziej lekkostrawne, o czerwonej barwie. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze.
BIO Płatki Nori - dodatkowe informacje
- Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
- SKŁADNIKI: algi moskie Nori* (Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Moczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna: 306 kcal / 909 kJ; Tłuszcz: 1,1 g; W tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,49 g;Węglowodany: 7,1 g; W tym cukry: < 0,5 g;Błonnik: 22,9 g;Białko: 33,2 g;Sód: 0,7 g
- Kraj producenta: Hiszpania
- Certyfikat bio: jest
- Kraj pochodzenia składników: Hiszpania
- WEGETARIAŃSKI/WEGAŃSKI
- Zawartość opakowania: 25 g.
- Producent: Porto-Muiños; Las verduras del mar; Polígono Industrial Acevedo, parcela, 14.; 15185. Cerceda.; A Coruña; Hiszpania
- Dystrybutor: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
