Sianko wigilijne z trawą żubrówką Dary Natury 10 g

Sianko wigilijne z trawą żubrówką Dary Natury 10 g

6,39 zł
Brutto
Sianko wigilijne - symbol prostoty i obfitości. Tradycja układania siana pod obrusem na wigilijnym stole sięga wieków. To gest skromności, zapewniający pomyślność w nadchodzącym roku. Wyjmowanie źdźbeł siana pod stołem miało swoje znaczenie: zielone symbolizowało zdrowie, źdźbło z kłosami oznaczało dostatek. Choć zwyczaj zapomniany, wciąż pielęgnowany, zwłaszcza na Podlasiu. Sianko z dodatkiem niezwykle aromatycznej trawy żubrówki.
Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Naturalne sianko na stół wigilijny, z trawą żubrówką

Sianko wigilijne stanowi niezwykłe nawiązanie do tradycji wigilijnego stołu, trwającej od wieków. Pod biały obrus, który przykrywał wigilijny stół, kładziono siano, będące symbolem skromności i prostoty, w jakiej przyszedł na świat Jezus. Wierzono, że ten gest zapewni domownikom pomyślność i dostatek w nadchodzącym roku. W niektórych regionach Polski, wyjmowanie źdźbeł siana spod obrusa miało swoje znaczenie – zielone symbolizowało zdrowie, źdźbło z kłosami oznaczało dostatek, a suche wskazywały na złe samopoczucie. Choć zwyczaj ten staje się coraz bardziej zapomniany, wciąż jest pielęgnowany w wielu domach, szczególnie na terenach Podlasia.

Sianko z trwaą żubrową - dlaczego warto je wybrać?

Trawa żubrówka, znana również jako bison grass, to gatunek trawy występujący głównie w Europie Środkowej i Wschodniej. Jest popularna ze względu na swoje aromatyczne właściwości, dlatego warto wybrać ją na świąteczny stół, bo wzbogaci świąteczny klimat o niezwykły, naturalny aromat.


Dodatkowe informacje

  • Opakowanie: 8-12 gramów
  • Producent: Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.
16 innych produktów w tej samej kategorii: