

(3,49 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Erytrytol to substancja słodząca (podobnie jak ksylitol) składająca się z polioli czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera kalorii. Można stosować go do słodzenia, gotowania i pieczenia. Jest trochę mniej słodki niż cukier. Jego słodkość w porównaniu do białego cukru to ok. 75%.
Erytrytol to jeden z najlepszych zamienników cukru białego. Dlaczego? Ma około 10 razy mniej kalorii niż cukier, erytrytol nie powoduje próchnicy. Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego to najlepszy słodzik dla osób z cukrzycą! World Health Organization czyli Światowa Organizacja Zdrowia, wydała oświadczenie, w którym uznała erytrytol za środek całkowicie bezpieczny dla ludzi. To oświadczenie poprzedzono wieloma badaniami przeprowadzonymi na całym świecie.
Erytrytol możesz bez przeszkód stosować tam, gdzie zwykle stosuje się cukier. Świetnie posłodzi napoje ciepłe, jak kawa czy herbata. Sprawdzi się też znakomicie do ciast, deserów, lodów, placków, ciasteczek, czy naleśników. Jeśli chcesz przygotować ciasto i zastanawiasz się, czym je posłodzić zamiast cukru, to erytrytol jest świetnym pomysłem. Robisz dżemy czy marmolady? Posłodź je erytrytolem, a dżem czy marmolada będą zdrowe.