Ostra papryka w proszku - przyprawa bez chemii Dary Natury
Papryka ostra nadaje potrawom szczególnie pikantny smak. Dodaje się jej w niewielkich ilościach do gulaszu, mięs, ryb, zup, potraw jarzynowych i sosów. W kuchni Meksyku stanowi jeden z głównych składników. Wykorzystuje się jedynie owoce papryki, które w stanie surowym są doskonałym dodatkiem do sałatek, leczo. Przyprawą jest papryka w proszku. Wytwarza się ją wyłącznie z czerwonej papryki, którą się suszy i mieli na proszek.
Ostra papryka w proszku do czego stosować?
Lubisz ostrzejsze smaki? Ostra papryka doda mocy każdej potrawie, jaką przygotowujesz. Właściwie nie ma ograniczeń - możesz dosypać mniej lub więcej ostroj papryki do potraw, jakie lubisz, jeśli chcesz dodać im ostrości.
- idealna do dań kuchni meksykańskiej, portugalskiej, indyjskiej
- świetna przyprawa do sosu tabasco
- możesz doprawić nią leczo
- dobra przyprawa do fasolki po bretońsku
- bardzo dobrze sprawdzi się do doprawienia kurczaka na ostro
- wzmocni ostrość zup
Właściwości zdrowotne ostrej papryki
Poza zastosowaniem papryki ostrej w kuchni, ma ona także bardzo dużo właściwości zdrowotnych i wpływa dobrze na pewne aspekty zdrowia Twojego organizmu. Jakie? Zobacz.
- zawiera znaczące ilości witaminy C, która wpływa na odporność organizmu
- jest źródłem witaminy A i B6
- dostarcza organizmowi magnez i żelazo
- wspomaga odchudzanie dzięki obecności kapsaicyny
- poprawia działanie układu krążenia
Ostra papryka - przyprawa Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: papryka 100%.
- Zawartość: 60 gramów.
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

Placki z marchewką i awokado
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
- Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Marchewkę zblenduj razem z awokado i cebulą na gładką, jednolitą masę.
- Dodaj jajko, sok wyciśnięty z cytryny płatki owsiane oraz przyprawy: cynamon, paprykę ostrą i słodką, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Masę rozłóż za pomocą łyżki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby powstało dziewięć placków.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.