

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Wyjątkowa oliwa z oliwek z Grecji, czyli z kraju słynącego z drzew oliwnych. Ta oliwa powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych oliwek, rosnących w najlepszym klimacie i zbieranych w najlepszym momencie wzrostu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, ryb, mięs, nadaje się również do smażenia. Oliwa Extra Virgin to najzdrowsza odmiana oliwy! Zamknięta w szczelnej puszce, która nie przepuszcza światła i powietrza, co gwarantuje zachowanie smaku, zapachu i walorów zdrowotnych na długo! Oliwa extra virgin polecana jest przez lekarzy i dietetyków.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Warto postawić więc na oliwę mniej przetworzoną.
Oliwa ARISTEON powstaje z oliwek rosnących na greckiej wyspie Zakhynthos. Panują tam idealne warunki do uprawy drzew oliwnych. Oliwki rosną tam przez cały rok, a zbierane są w bardzo konkretnym etapie wzrostu, gwarantującym jakość i smak.
Zebrane oliwki przenoszone są później do młyna ARISTEON, co z greckiego oznacza DOSKONAŁOŚĆ. To rodzinna manufaktura, istniejąca od 1850 roku! Lata doświadczeń w przetwórstwie oliwek daje gwarancję najwyższej jakości produktu. Oliwa w wytwórni ARISTEON niemalże otoczona jest kultem! Funkcjonuje tam nawet muzeum z eksponatami, które pokazują, jak dawniej zbierano oliwki i jak produkowano oliwę.
Oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby.
Jak wynika z badań, opisanych przez Sarę Edytę Gheribi z Uniwersytetu Łódzkiego, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia cechuje się przewagą kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym (MUFA). Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Za korzystnym działaniem kwasów jednonienasyconych przemawiają niskie wskaźniki zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w oliwę z oliwek hamuje rozwój miażdżycy tętnic i obniża cholesterol w surowicy krwi. Kwas oleinowy (...) zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych.
Oliwa z oliwek zawiera także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), niezbędne dla organizmu ludzkiego, gdyż organizm nie potrafi ich syntetyzować i muszą one być dostarczane z zewnątrz z pożywieniem. Te kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego.
Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy:
Z opracowania wynika, że związki fenolowe (oleeuropeina i kwas protokatechowy) zawarte w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia hamują oksydację makrofagów przez LDL. Co to znaczy? Mechanizm działania opiera się na własnościach przeciwutleniających, czyli hamowaniu generacji wolnych rodników, zdolności do ich zmiatania oraz zwiększania aktywności katalitycznej endogennych enzymów uczestniczących w neutralizacji wolnych rodników. Oliwa z oliwek po prostu oczyszcza nasz organizm.
Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych.
Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%.
(fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007)