Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 500 ml ARISTEON

Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 500 ml ARISTEON

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
Średnia ocena: 4.6
Na podstawie: 8 ocen
37,99 zł
Brutto
00BC-754B1
195 Przedmioty
  • Oliwa z dodatkiem świeżych, całych cytryn
  • Oliwa z greckiej wyspy Zakhynthos 
  • Tłoczona z oliwek w najlepszym okresie wzrostu 
  • Szczelna puszka gwarantuje zachowanie jakości długo po otwarciu 
  • Łagodny smak, który lubią dzieci

Data minimalnej trwałości: 28.11.2023r.

Ilość

 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

Oliwa z oliwek Aristeon z dodatkiem całych, świeżych cytryn w puszce o pojemności 0,5 litra. 

Oliwa z oliwek i świeża cytryna to połączenie doskonałe! I to nie przypadek, bo ARISTEON, czyli nazwa młyna, w której ta oliwa powstaje, oznacza z greckiego "DOSKONAŁOŚĆ".

To nie tylko nazwa, bo oliwa z oliwek z dodatkiem soku ze świeżych cytryn naprawdę robi robotę! :) 

OLIWA Z CYTRYNĄ - W CAŁOŚCI!

Oliwa z oliwek o smaku cytrynowym to doskonałe połączenie oliwek i świeżych cytryn, które dodawane są w całości podczas tłoczenia. Ta oliwka jest idealna do sałatek, grillowanych ryb i mięs. Jej smak jest tak delikatny, że polubią go także dzieci!

OLIWA Z NAJLEPSZYCH OLIWEK

Oliwę z oliwek Aristeon tłoczy się z najwyższej jakości oliwek, rosnących na przepięknej, greckiej wyspie Zakhynthos. To tam mają idealne warunki do wzrostu przez cały rok. Te, które trafiają do młyna Aristeon, zbierane są w najlepszym momencie wzrostu, kiedy zdecydowanie najlepiej nadają się do tłoczenia. 

TŁOCZENIE MA ZNACZENIE

Najwyższa jakość oliwek jest bardzo istotna, ale równie istotny jest sam proces tłoczenia oliwy. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest idealna dla oliwek temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować wyjątkowe właściwości oliwy z cytryną. 

sklep ze zdrową żywnością białystok

TRADYCJA MŁYNA ZOBOWIĄZUJE

Wyjątkowy smak i jakość oliwy nie biorą się znikąd. Żeby finalnie powstał produkt tak wysokiej jakości, trzeba mieć doświadczenie. Młyn Aristeon  na greckiej wyspie Zakhynthos, to rodzinna wytwórnia, która ma bardzo bogate tradycje w produkcji oliwy. Oliwa z oliwek powstaje tam od 1850 roku! W tym miejscu znają się na oliwie, jak mało gdzie, i kochają to, co robią. Obok młyna znajduje się muzeum, w którym można oglądać eksponaty - maszyny do zbierania oliwek i tłoczenia oliwy.

CERTYFIKAT JAKOŚCI OLIWY ARISTEON

Jakość produkcji, staranna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG).  

SZCZELNIE ZAMKNIĘTA PUSZKA 

Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne i powietrze. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo...

Posiada niską kwasowość i intensywny zapach.   

sklep ze zdrową żywnością białystok

5 NAJWIĘKSZYCH ZALET OLIWY ARISTEON  Z CYTRYNĄ

  1. Oliwki do jej produkcji rosną w idealnym dla siebie klimacie
  2. Tradycja tłoczenia w młynie Aristeon dają gwarancję jakości
  3. Posiada certyfikaty jakości
  4. Szczelnie zamknięta zachowuje długo swój zapach i smak
  5. Doskonała jako dodatek do bardzo wielu dań 

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE OLIWY Z OLIWEK

Jak wynika z badań, opisanych przez Sarę Edytę Gheribi z Uniwersytetu Łódzkiego, oliwa z oliwek cechuje się przewagą kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym (MUFA). Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Za korzystnym działaniem kwasów jednonienasyconych przemawiają niskie wskaźniki zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w oliwę z oliwek hamuje rozwój miażdżycy tętnic i obniża cholesterol w surowicy krwi. Kwas oleinowy (...) zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych.

Oliwa z oliwek zawiera także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), niezbędne dla organizmu ludzkiego, gdyż organizm nie potrafi ich syntetyzować i muszą one być dostarczane z zewnątrz z pożywieniem. Te kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego.

Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy:

wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych

  • działają antyarytmicznie
  • mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • działają antyagregacyjnie, czyli przeciwzakrzepowo,
  • wykazują korzystny wpływ na śródbłonek naczyń
  • oddziaływują przeciwzapalnie

Z opracowania wynika, że związki fenolowe (oleeuropeina i kwas protokatechowy) zawarte w oliwie z oliwek hamują oksydację makrofagów przez LDL. Co to znaczy? Mechanizm działania opiera się na własnościach przeciwutleniających, czyli hamowaniu generacji wolnych rodników, zdolności do ich zmiatania oraz zwiększania aktywności katalitycznej endogennych enzymów uczestniczących w neutralizacji wolnych rodników. Oliwa z oliwek po prostu oczyszcza nasz organizm. 

Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych. 

Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze  zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%.

(fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007)

DO CZEGO STOSOWAĆ OLIWĘ Z OLIWEK? 

Oliwa z oliwek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek. Oliwa z dodatkiem cytryny ma niską kwasowość i intensywny zapach. Świetnie pasuje do sałatek, jako dodatek do marynaty do mięsa oraz słodkich wyrobów.

Data minimalnej trwałości: 28.11.2023r.

Najwyższej jakości oliwa z oliwek połączona z sokiem ze świeżych świeżych cytryn. Dzięki metalowej puszce do oliwy nie docierają promienie słoneczne, a jej świeżość i jakość gwarantuje materiał wyściełający puszkę - najwyższej jakości poliester. Posiada niską kwasowość i intensywny zapach.  Idealna do sałatek, grillowanej ryby i mięsa.

Zawartość opakowania:

500 ml.

Producent:
MILL ARISTAION | LITHAKIA - ZAKYNTHOS
SOULIS - XAIKALIS & SIA EPE
COORDINATES   Latitude
 
Dystrybutor:
Bio Organic Foods
ul. Gościnna 16
16-001 Ignatki
Specyficzne kody
Opinie
Napisz swoją opinię

Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 500 ml ARISTEON

  • Oliwa z dodatkiem świeżych, całych cytryn
  • Oliwa z greckiej wyspy Zakhynthos 
  • Tłoczona z oliwek w najlepszym okresie wzrostu 
  • Szczelna puszka gwarantuje zachowanie jakości długo po otwarciu 
  • Łagodny smak, który lubią dzieci

Data minimalnej trwałości: 28.11.2023r.

Napisz swoją opinię

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii: