

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Stevia to naturalny słodzik stołowy na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych rośliny Stevia Rebaudiana. Doskonały do słodzenia zimnych i gorących napojów. Polecana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę oraz diabetyków. Ma bardzo słodki smak i zaspokaja chęć na słodki smak, a w przeciwieństwie od cukru - jest zdrowa.
Stevia to bardzo uniwersalny słodzik naturalny. Do czego możesz używać stevię? Możesz nią posłodzić kawę, herbatę, a nawet zimne napoje. Świetnie sprawdzi się również jako zamiennik cukru w ciastach i deserach. Posłuży Ci jako słodzik do placków, naleśników, czy innych wypieków. Jeśli zastanawiasz się, czego używać zamiast cukru to najlepsza odpowiedź brzmi: STEVIA!
Czy stevia jest zdrowa? Czy to dobry zamiennik cukru? Oczywiście, że tak. Dlaczego? Zawiera błonnik pokarmowy, który dobrze wpływa na pracę jelit, dostarcza organizmowi wapń, potas, sód, magnez, fosfor i inne minerały. Jedną z najważniejszych zalet stevii jest to, że jest bezkaloryczna! W przeciwieństwie do cukru nie powoduje negatywnych skutków zdrowotnych. Wręcz przeciwnie - stevia wykazuje działanie przeciwpróchnicze, antybakteryjne, zapobiega rozwojowi infekcji wirusowych! Badania wskazują, że stevia może obniżać także ciśnienie krwi. Nie ma więc wątpliwości, że spośród wszystkich zamienników cukru - stevia jest najlepsza.
Szukasz przepisu na wykorzystanie stevii? Oto on! Zobacz, jak możesz zrobić pyszny sernik dla cukrzyka, ze stevią właśnie!
Składniki: 70 dkg chudego twarogu, 3 jajka, płaska łyżeczka stewi, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, budyń bez cukru, aromat pomarańczowy lub sok z połowy pomarańczy
Spód: 35 dkg mąki amarantusowej, 2 jajka, 1/4 łyżeczki stewii, 1/4 kostki masła, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Sposób wykonania: Najpierw zagnieść ciasto na spód i 1/3 odłożyć do zamrażalnika, resztę rozwałkować i wyłożyć do foremki (30 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.
Masę serowa najlepiej wyrobić w malakserze: do ucieranego sera dodawać żółtka, stewię, budyń, proszek do pieczenia, aromat. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód, na górę zetrzeć schłodzoną resztę ciasta, Całość piec w 180 stopni C około 35 minut. Sernik trochę opada. Wystudzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.