Naturalna czarnuszka - zdrowa przyprawa bez chemii Dary Natury
Czarne graniaste nasiona o posmaku kawy i korzennym zapachu stosuje się do marynat, curry, pieczywa, warzyw duszonych i pieczonych. Dodawana jest do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności. Czarnuszka Dary Natury to przyprawa bez chemii i konserwantów. Czarnuszka pochodzi z Azji i Europy południowej. Roślina z rodziny jaskrowatych dorastająca do wysokości cm. o pierzastych liściach. Jako przyprawę wykorzystuje się wysuszone nasiona.

Czarnuszka - do czego ją możesz dosypać?
- świetna posypka do pieczywa
- może z powodzeniem zastępować czarny pieprz
- znakomicie doprawia sery, szczególnie ser koryciński
- znakomicie nadaje się do przyprawiania przetworów warzywnych i mięsnych
- nasiona prażone sprawdzą się idealnie jako składnik zdrowej sałatki
- możesz wykorzystać czarnuszkę do przygotowania marynaty do mięsa grillowanego
- czarnuszka świetnie komponuje się z kapustą i roślinami strączkowymi
Właściwości zdrowotne czarnuszki - leczy wszystko, oprócz śmierci
Jak mawiali Egipcjanie - czarnuszka leczy wszystko, z wyjątkiem śmierci. To humorystyczne powiedzenie ma bardzo dużo wspólnego z rzeczywistością. Posypując regularnie jedzenie czarnuszką-przyprawą, Twój organizm na pewno będzie z tego bardzo zadowolony. Jakie właściwości ma czarnuszka? Zobacz!
- może wspomagać leczenie cukrzycy, dobrze wpływając na trzustkę
- usprawnia metabolizm cukru
- czarnuszka ma działanie przeciwnowotworowe
- wzmacnia odporność
- obniża poziom złego cholesterolu
- wykazuje właściwości przeciwgrzybicze
- zawiera witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne, m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas
Czarnuszka - przyprawa Dary Natury - dodatkowe informacje
- Skład: czarnuszka 100%
- Zawartość: 50 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

Przepis na tureckie bułeczki z czarnuszką
Jeśli nie wiesz, jakie danie z czarnuszką możesz przygotować, podpowiadamy Tobie, jak zrobić pyszne bułeczki z czarnuszką!
- Składniki na ciasto (10 kuleczek): 175 g mąki, 75 g jogurtu, 3 łyżki oleju, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól.
- Składniki na nadzienie: 100 g sera feta, 1 łyżka mleka, 1 żółtko do posmarowania, 1 łyżka czarnuszki do posypania
- Wykonanie: Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli. Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm. Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać . Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić w formie kulki. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp. 180 stopni.