Marki

Produkty bezglutenowe

Aktywne filtry

Sklep internetowy z żywnością bezglutenową

Gluten to mieszanina białek roślinnych, występująca w wielu produktach spożywczych. Niestety nie każdy może spożywać takie artykuły, ale jeśli należysz do tej grupy, nie musisz się obawiać. Prowadzimy bowiem sklep internetowy z żywnością bezglutenową, znajdziesz u nas na pewno wiele propozycji odpowiednich dla siebie. Zależy nam na zadowoleniu klientów, dlatego stale poszerzamy ofertę, wprowadzając ciekawe, smaczne i pięknie pachnące produkty.

W asortymencie naszego sklepu dostępne są m.in. makarony, mąki, płatki czy pieczywo bezglutenowe. Ponadto zapewniamy bogaty wybór przypraw i słodyczy pozbawionych tej mieszaniny białek roślinnych. Niebezpieczny i szkodliwy dla wielu osób składnik został w nich zastąpiony produktami lepiej przyswajanymi przez organizm, np. skrobią kukurydzianą czy mąką ryżową.

Żywność bezglutenowa oferowana w sklepie internetowym ma odpowiednie certyfikaty, świadczące o jej właściwościach. Nasza makarony, mąki, płatki, słodycze i przyprawy stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych wyrobów, które powstają na bazie mąk zbożowych zawierających gluten. Proponujemy lekkie pieczywo, słodkie bułeczki idealne na śniadanie, zdrowe makarony, pyszne słodycze dla najmłodszych, a także mąki, idealnie nadające się do wypieków.

Czym jest gluten?

Gluten to mieszanka białek, które występują w pszenicy i odmianach pszenicy (durum, kamut, orkisz), a także w życie, jęczmieniu, owsie czy pszenżycie. Ten składnik odpowiada za pulchność i elastyczność wielu wyrobów, dlatego jest tak pożądany w kuchni. Białka glutenu, wymieszane z wodą, tworzą sieć lepkich połączeń o podobnej do kleju konsystencji. Ta właściwość sprawia, że mączne wyroby są bardzo smaczne, puszyste i nie wysychają. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na jego wykorzystywanie. Na szczęście obecnie jest wiele produktów bezglutenowych.

Charakterystyka żywności bezglutenowej

Żywność bezglutenowa dostępna w naszym sklepie powstaje bez wykorzystania białka zbóż – glutenu. Absolutnie nie oznacza to, że jest gorszej jakości niż produkty zawierające mieszaninę białek roślinnych. Zazwyczaj różnica między jedzeniem z glutenem a bezglutenowym jest niezauważalna na poziomie naszych kubków smakowych. Jednak dla całego organizmu, szczególnie osób z celiakią i nietolerancją glutenu, różnica jest olbrzymia!

Aby zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, wybieraj produkty bezglutenowe. Znajdziesz wśród nich artykuły, które przydają się na co dzień. W ich składzie nie ma ani mikrograma glutenu. Są więc jak najbardziej bezpieczne dla osób z celiakią czy innymi schorzeniami, przy których niewskazane lub zabronione jest spożywanie tej mieszaniny białek roślinnych.

Dlaczego warto kupować produkty bez glutenu? 

Czy produkty bez glutenu są dobre tylko dla osób z jego nietolerancją? Niekoniecznie. Jeszcze do niedawna lekarze zalecali stosowanie diety bezglutenowej wyłącznie osobom chorym na celiakię czy nietolerancję glutenu. Obecnie jednak coraz częściej namawia się do diety bezglutenowej osoby bez tych chorób.

Niektórzy lekarze twierdzą, że gluten jest szkodliwy dla wszystkich osób. Dr William Davis wskazuje ten składnik jako winowajcę otyłości i innych zespołów metabolicznych, które są plagą naszych czasów. Poza tym wymienia się też inne korzyści ze stosowania produktów bezglutenowych. Okazuje się, że są one mniej kaloryczne, dlatego sprawdzają się doskonale dla osób, chcących zrzucić zbędne kilogramy. Bezglutenowe zboża stosowane w produktach bezglutenowych są bardziej wartościowe pod kątem ilości składników odżywczych. Dostarczają bowiem większych ilości błonnika, witamin z grupy B, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Produkty bezglutenowe – lista 

Jeśli chcesz stosować dietę bezglutenową, to warto też znać produkty, które nie zawierają glutenu naturalnie. Oto lista najczęściej stosowanych w kuchni produktów bez glutenu:

- kukurydza,

- kasza jaglana,

- nieprzetworzone mięso,

- ryby,

- jaja,

- świeże mleko,

- kefiry i jogurty,

- oliwa z oliwek,

- dżem i miód,

- herbata i kawa,

- sól, pieprz, ocet,

- kompoty,

- wino i piwo.

Jak widzisz, lista produktów bezglutenowych nie jest krótka, a to przecież nie wszystkie przykłady żywności bez glutenu. Jeśli więc cierpisz na nietolerancję tego składnika lub celiakię, nie musisz się obawiać. Na pewno znajdziesz artykuły odpowiednie dla siebie, a jeśli nie chcesz rezygnować z niektórych produktów, zacznij wybierać żywność bezglutenową dostępną w naszym sklepie.

Produkty bezglutenowe