- Trawę cytrynową używa się głównie do dań kuchni południowo-azjatyckiej oraz południowo-amerykańskiej
- Aromat i smak przypominający trochę cytrynę, ale bez jej kwaskowatości.
- Wzbogaca się nią smak zup, sałatek, napojów, deserów a nawet dań drobiowych przyprawianych curry.
- Suszone źdźbła trawy cytrynowej można dodać do herbaty.
Cytrynowa trawa - super przyprawa!
Trawa cytrynowa to przyprawa bardzo popularna w Azji i Ameryce Południowej. Coraz większą popularność zyskuje w ostatnim czasie w Europie, a także w Polsce. Do czego dodawać trawę cytrynową? Smak jakich potraw wzmocni najlepiej?
- dania warzywne i mięsne
- potrawy z rybą
- sałatki, pikle, desery
- znakomita także do kompotów
- poprawia smak herbaty (zielonej i czarnej) oraz yerba mate
- podstawowy składnik pasty curry
Ekologiczna trawa cytrynowa to przyprawa zdrowa
Trawa cytrynowa Dary Natury to przyprawa BIO. Trawa pochodzi z upraw ekologicznych, podlegających ścisłej kontroli i spełniającej najwyższe normy rolnictwa ekologicznego. Potwierdza to znaczek zielonego liścia - to certyfikat BIO, który daje pewność, że to ekologiczna trawa cytrynowa.
Trawa cytrynowa - właściwości
Jak wynika z opracowań naukowych, trawa cytrynowa ma także właściwości zdrowotne. Jakie?
- pozytywnie działa na układ pokarmowy
- poprawia stan układu krwionośnego
- stosowana w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia, a nawet nowotworów
- jest źródłem wielu mikroelementów, m.in. żelaza (100 g świeżej trawy cytrynowej pokrywa ok. 102% dziennego zapotrzebowania)
- charakteryzuje się ona dużą zawartością żelaza
- składniki aktywne, obecne w trawie cytrynowej, pomagają łagodzić problemy trawienne, takie jak niestrawność, zaparcia, biegunki, wzdęcia, skurcze i zapalenie błony śluzowej żołądka, zgagę oraz wymioty
- związki zawarte w trawie mają właściwości moczopędne, tonizujące oraz pobudzające i przeciwgorączkowe*