BIO Olej Rzepakowy VIRGIN BIO Planete 500 ml

BIO Olej Rzepakowy VIRGIN BIO Planete 500 ml

25,50 zł

(5,10 zł /100 ml)

Brutto
7D70-91568
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • znakomity do sałatek i makaronów, podkreśla ich smak
  • bardzo bogatym źródłem witaminy E
  • olej z Francji, w 100% ekologiczny, z certyfikatem BIO
  • odpowiedni dla wegan i wegetarian
  • w opisie znajdziesz przepis na majonez wegański

sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

  InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!

  Bezpieczne płatności BLIK, kartą

a także odroczone i ratalne

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno - znakomity do sałatek, makaronów, zawiera bardzo dużo dobrych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Dzięki zrównoważonemu połączeniu kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest uważany za szczególnie wartościowy tłuszcz kulinarny. Idealna proporcja między niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 korzystnie wpływa na regulację stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto olej rzepakowy stanowi cenne źródło tłuszczu w pokarmach uzupełniających dietę dla niemowląt i małych dzieci. 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Do czego stosować olej rzepakowy BIO Planete?

Smak oleju rzepakowego firmy BIO PLANÈTE tłoczonego z rzepaku niemodyfikowanego genetycznie wzbogaca także smak dań podawanych na zimno. Intensywny smak oleju rzepakowego doskonale współgra z różnymi sałatkami warzywami. Rześki aromat nasion akcentuje smak pożywnych dań, w pełni ukazując swój potencjał w sałatkach coleslaw, a także w sałatkach z fasolą, ziemniakami i makaronem. Olej rzepakowy wyśmienicie sprawdza się w marynatach do warzyw. 

BIOlej! 

Olej rzepakowy BIO Planete to ekologiczny olej. Produkty żywnościowe oznaczone znakiem ekologicznym nie mogą m.in.:

  • być wytwarzane przez organizmy modyfikowane genetycznie / z organizmów modyfikowanych genetycznie;
  • być wytwarzane przy użyciu syntetycznych środków ochrony roślin;
  • zawierać więcej niż 5% konwencjonalnie wyprodukowanych składników (w wyjątkowych przypadkach, gdy produkty jakości ekologicznej nie są dostępne, dozwoloną zawartość określa załącznik rozporządzenia);
  • zawierać żadnych substancji słodzących i stabilizatorów, syntetycznych barwników, środków konserwujących i wzmacniaczy smaku;
  • pochodzić z monotonnych płodozmianów (gospodarka dwu-, trój- i czteropolowa)

Wartości odżywcze oleju rzepakowego BIO Planete

Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest szczególnie bogaty w witaminę E. Co ważne, organizm sam nie jest w stanie produkować tej witaminy. A to ona odpowiada w organizmie za wzrost i namnażanie komórek. Witamina E przeciwdziała utlenianiu się niektórych substancji, a tym samym zapobiega niszczeniu DNA komórek, ale także ich białek i błon komórkowych. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, odpowiadające m.in. za choroby nowotworowe. Witamina E poprawia też stan skóry, bo ma właściwości spowalniające procesy starzenia się skóry. 

Olej rzepakowy BIO Planete zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc kwasów omega-3 i omega-6. Występują one w żywności rzadziej niż jednonienasycone kwasy tłuszczowe i nasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym organizm ludzki nie może sam wytworzyć tych kwasów i jest zmuszony do pozyskiwania niezbędnej ilości kwasów omega-3 i omega-6 z żywności. Kwasy te spełniają w organizmie liczne ważne funkcje: są składnikiem błon komórkowych i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i prawidłowej pracy serca.

Olej tłoczony na zimno co to oznacza?

„Tłoczenie na zimno” oznacza, że w procesie przetwarzania oleju nie dostarcza się ciepła z zewnątrz. W przypadku naszych olejów tłoczonych na zimno kontroluje się ich temperaturę, co pozwala zagwarantować, że nie są one przetwarzane w zbyt wysokich temperaturach. W ten sposób możemy zagwarantować, że jakość oleju pozostanie bez zmian.

Olej tłoczony na zimno to olej spożywczy uzyskiwany z surowego produktu wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Nie jest on poddawany obróbce chemicznej, termicznej ani innym procesom rafinacji i dlatego zachowuje autentyczny, naturalny smak, jak również wartościowe składniki zawarte w surowych produktach spożywczych. Dzięki temu jest odpowiedni także dla osób będących na diecie witariańskiej.

Ekologiczny olej rzepakowy BIO Planete - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: olej rzepakowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA: Wartość energetyczna 3404 kJ (828 kcal; Tłuszcze 92 g; Kwasy tłuszczowe nasycone 7 g; Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 57 g; Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 28 g; Węglowodany 0 g; Cukry 0 g; Białko 0 g; Sól 0 g; Witamina E 30 mg (250 % **) **dzienne zapotrzebowanie na witaminę E
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Francja; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Francja; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI
  • Zawartość opakowania: 0,5 l.
  • PRODUCENT: BIO PLANETE - F.J. MOOG SAS - Route de Limoux 11150 Bram, Francja
  • DYSTRYBUTOR: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Przepis na majonez wegański

Składniki

  • 100 ml mleka sojowego (naturalnego)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do warzyw
  • Sól i pieprz według uznania
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1–2 łyżeczki umiarkowanie ostrej musztardy
  • 125 ml oleju rydzowego BIO PLANÈTE

Przygotowanie

Utrzyj mleko sojowe z sokiem z cytryny aż do uzyskania lekko zsiadłej, sztywnej masy (4–5 minut na najwyższych obrotach). Nie przerywając miksowania, dodawaj powoli olej i ubijaj do uzyskania upragnionej konsystencji. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Zamiast soku z cytryny możesz użyć wody z kiszonych ogórków. Majonez można udekorować różnymi przyprawami i ziołami.

Bio Planete