

(5,10 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Dzięki zrównoważonemu połączeniu kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest uważany za szczególnie wartościowy tłuszcz kulinarny. Idealna proporcja między niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 korzystnie wpływa na regulację stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto olej rzepakowy stanowi cenne źródło tłuszczu w pokarmach uzupełniających dietę dla niemowląt i małych dzieci.
Smak oleju rzepakowego firmy BIO PLANÈTE tłoczonego z rzepaku niemodyfikowanego genetycznie wzbogaca także smak dań podawanych na zimno. Intensywny smak oleju rzepakowego doskonale współgra z różnymi sałatkami warzywami. Rześki aromat nasion akcentuje smak pożywnych dań, w pełni ukazując swój potencjał w sałatkach coleslaw, a także w sałatkach z fasolą, ziemniakami i makaronem. Olej rzepakowy wyśmienicie sprawdza się w marynatach do warzyw.
Olej rzepakowy BIO Planete to ekologiczny olej. Produkty żywnościowe oznaczone znakiem ekologicznym nie mogą m.in.:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest szczególnie bogaty w witaminę E. Co ważne, organizm sam nie jest w stanie produkować tej witaminy. A to ona odpowiada w organizmie za wzrost i namnażanie komórek. Witamina E przeciwdziała utlenianiu się niektórych substancji, a tym samym zapobiega niszczeniu DNA komórek, ale także ich białek i błon komórkowych. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, odpowiadające m.in. za choroby nowotworowe. Witamina E poprawia też stan skóry, bo ma właściwości spowalniające procesy starzenia się skóry.
Olej rzepakowy BIO Planete zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc kwasów omega-3 i omega-6. Występują one w żywności rzadziej niż jednonienasycone kwasy tłuszczowe i nasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym organizm ludzki nie może sam wytworzyć tych kwasów i jest zmuszony do pozyskiwania niezbędnej ilości kwasów omega-3 i omega-6 z żywności. Kwasy te spełniają w organizmie liczne ważne funkcje: są składnikiem błon komórkowych i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i prawidłowej pracy serca.
„Tłoczenie na zimno” oznacza, że w procesie przetwarzania oleju nie dostarcza się ciepła z zewnątrz. W przypadku naszych olejów tłoczonych na zimno kontroluje się ich temperaturę, co pozwala zagwarantować, że nie są one przetwarzane w zbyt wysokich temperaturach. W ten sposób możemy zagwarantować, że jakość oleju pozostanie bez zmian.
Olej tłoczony na zimno to olej spożywczy uzyskiwany z surowego produktu wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Nie jest on poddawany obróbce chemicznej, termicznej ani innym procesom rafinacji i dlatego zachowuje autentyczny, naturalny smak, jak również wartościowe składniki zawarte w surowych produktach spożywczych. Dzięki temu jest odpowiedni także dla osób będących na diecie witariańskiej.
Składniki
Przygotowanie
Utrzyj mleko sojowe z sokiem z cytryny aż do uzyskania lekko zsiadłej, sztywnej masy (4–5 minut na najwyższych obrotach). Nie przerywając miksowania, dodawaj powoli olej i ubijaj do uzyskania upragnionej konsystencji. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Zamiast soku z cytryny możesz użyć wody z kiszonych ogórków. Majonez można udekorować różnymi przyprawami i ziołami.