Młody jęczmień to roślina, która zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości...
Kategorie blogów
Szukaj w blogu
Tagi bloga
Galeria zdjęć
Brak polecanych obrazów
Młody jęczmień to roślina, która zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości...
Spirulina platensis, choć może brzmieć jak egzotyczny składnik, jest prawdziwym skarbem natury, bogatym w niezbędne...
Chlorella to jednokomórkowa alga słodkowodna, która zyskuje coraz większą popularność jako superfood. Jest ona...
W dzisiejszym świecie, kiedy troska o zdrowie staje się priorytetem, sięganie po naturalne i ekologiczne produkty...
Zmarszczki to naturalny proces starzenia się skóry, ale istnieją sposoby na ich zminimalizowanie i opóźnienie ich...
Brak polecanych obrazów
Wybór odpowiedniego oleju do codziennego użytku może być wyzwaniem. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów olejów, z których każdy posiada swoje unikalne właściwości. Dwa z najpopularniejszych olejów to olej rzepakowy i oliwa z oliwek extra virgin. Oba mają swoich zwolenników, ale który z nich jest faktycznie lepszy i zdrowszy?
Oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek extra virgin, są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu) i zwiększyć poziom cholesterolu HDL ("dobrego" cholesterolu).
Składnik | Olej rzepakowy | Oliwa z oliwek extra virgin |
---|---|---|
Tłuszcz całkowity | 100 g | 100 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 7 g | 10 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 63 g | 73 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 28 g | 10 g |
Kwas alfa-linolenowy (ALA) | 9 g | 0,8 g |
Kwas oleinowy | 22 g | 73 g |
Witamina E | 100 mg | 12 mg |
Witamina K | 100 µg | 75 µg |
Olej rzepakowy ma wysoki punkt dymienia (około 240°C), co oznacza, że można go używać do smażenia w wysokich temperaturach bez spalania.
Oliwa z oliwek extra virgin ma niższy punkt dymienia (około 190°C), dlatego nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Należy używać jej do smażenia w niskich temperaturach lub do potraw na zimno.
Zarówno olej rzepakowy, jak i oliwa z oliwek extra virgin są zdrowymi olejami, które mogą być częścią zdrowej diety.
Olej rzepakowy:
Oliwa z oliwek extra virgin:
Wybór najlepszego oleju dla Ciebie zależy od Twoich potrzeb i preferencji.
Najlepsi autorzy