

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. To w 100% naturalna przyprawa. Nie zawiera chemii i konserwantów. Kozieradka jest stosowana w medycynie tradycyjnej i zielarskiej do leczenia chorób górnych dróg oddechowych ze względu na swoje właściwości wykrztuśne.
Kozieradka ma lekko gorzkawy smak, porównuje się go czasem do smaku curry. Kozieradkę możesz dosypywać do naprawdę bardzo wielu dań.
Składniki: kura rosołowa lub kurczak (około 1 kg), 5 szalotek, 3 cm imbiru świeżego, 1 łyżka niemielonych ziaren kozieradki, 5 suszonych grzybów shiitake, spora szczypta czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu , 1 papryczka chilli, 1 łyżka jagód goji, 3 listki laurowe
Przygotowanie: Kurę lub kurczaka myjemy, porcjujemy i obsypujemy składnikami: obranymi ale nie pokrojonymi szalotkami, imbirem pokrojonym w grube plastry, posiekaną papryczką chilli (bez ziaren) oraz pozostałymi przyprawami. Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około trzy i pół godziny.
Po tym czasie odcedzamy rosół przez sito. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim
Do porcji na dzisiaj dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i gotujemy na małym ogniu przez kilka(naście) minut. Dosalamy do smaku.
Podawać z makaronem. Można też rosół potraktować jako napój i po prostu wypić go po doprawieniu czosnkiem niedźwiedzim.