

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Elaborada to yerba mate klasyczna, bez dodatków ziół ani owoców. Polecana jest każdego, zarówno osobie, która chce zacząć przygodę z yerbą mate, jak i wytrwanym koneserom tego szlachetnego napoju. Ma subtelny smak i delikatny aromat, składa się w 100% z suszonych listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego.
Co prawda w Polsce ostrokrzew paragwajski nie rośnie, ale akurat Elaborada to yerba mate, o której można powiedzieć, że jest Polska. Kolor opakowania to nie jest przypadek. Już wyjaśniamy, dlaczego.
Yerba mate Elaborada to sztandarowy produkt plantacji La Cachuera założonej przez polskiego emigranta Jana Szychulskiego. Szychulski, kiedy miał jedenaście lat, wyemigrował z rodzicami do Argentyny. Po kilkunastu latach ożenił się i świadczył usługo kowalskie, a po pracy hobbystycznie pasjonował się konstruowaniem różnego rodzaju maszyn. Po jakimś czasie skonstruował maszynę do cięcia liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Dzięki swojemu wynalazkowi mógł założyć przedsiębiorstwo produkujące yerba mate. Nazwał je Amanda. To jednak nie koniec jego dokonań. Wsławił się budową tamy i mostu na pobliskiej rzece, poprowadził też sieć telefoniczną. Został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi przez rząd II Rzeczypospolitej.
Właśnie dlatego Yerba Mate Elaborada to napój, którego powinien spróbować każdy miłośnik yerby w Polsce.
Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem. Wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Należy wypełnić je suszem od 1/4 do 3/4 objętości a następnie zalać wodą o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza. Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.
Dodatkowe informacje: