

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, poprawia odporność organizmu, wspiera układ krwionośny.
Pamiętaj, że czerwony ryż powinieneś/powinnaś gotować nieco dłużej niż biały ryż. Czerwona odmiana ma łuskę, przez co ma więcej wartości odżywczych, ale wymaga dłuższego gotowania. Jednak, żeby nie stracić cennych wartości czerwonego ryżu, nie możesz przesadzić z czasem gotowania. Gotowanie czerwonego ryżu powinno trwać około 30-40 minut po uprzednim namoczeniu ziaren w wodzie (około 2 godzin przed gotowaniem). Do czego możesz stosować tak przygotowany czerwony ryż?
Czerwony ryż to jedna z najzdrowszych odmian ryżu. Nie traci cennych wartości odżywczych, bo jest w łusce, a to tam tkwi prawdziwa bomba odżywcza! Jakie właściwości ma czerwony ryż?
Czerwony ryż jest zielony! Czyli BIO, czyli ekologiczny!:) Co to oznacza?
Składniki: 25 dag czerwonego ryżu, 20 dag fety, 1 łyżeczka soli, 570 ml wrzącej wody, 2 szalotki, 5 dag rukoli, 3 cebule dymki ze szczypiorem.
Sos: 2 ząbki czosnku, 1 niecała płaska łyżeczka soli, 2 płaskie łyżeczki nasion gorczycy, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy extra virgin, pieprz.
Przygotowanie: Do rondla wrzucić ryż, dodać łyżeczkę soli i zalać wrzącą wodą. Zagotować, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wyłączyć ogień i pozostawić na kolejne 15 minut, aby ryż spokojnie sobie doszedł. W tym czasie obrać i posiekać drobno szalotki. Umyć i delikatnie osuszyć rokiettę, po czym pokroić ją na nieduże kawałki. Cebulki umyć, osuszyć i drobno posiekać razem ze szczypiorem. Odłożyć wszystko na bok.
W moździerzu dokładnie rozetrzeć wyciśnięty czosnek z solą. W momencie, gdy powstanie puree dodać gorczycę, rozcierając cały czas. Dodać ocet i pieprz, po czym dokładnie wymieszać. W tym momencie dodać oliwę i dokładnie utrzeć trzepaczką rózgową. Ciepły ryż przełożyć do salaterki, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Odłożyć na bok do całkowitego wystygnięcia, po czym dodać szalotkę i rokiettę. Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek, posypać pokruszoną fetą i cebulką ze szczypiorem.