Herbata różana Yogi Tea to coś więcej niż herbata...
Niezwykle pachnąca, aromatyczna i smaczna herbata o smaku róży z dodatkami hibiskusa, rumianku, czarnego bzu i innych składników pochodzących z natury. Wspaniały kwiatowy zapach płatków róży jest zniewalający. Wdychaj pełną piersią ten piękny aromat. Pij tę herbatę powoli, małymi łyczkami, zanurzając się w wybornym smaku kwiatowej mieszanki rumianku, hibiskusa, bzu czarnego i lawendy. Subtelne przesłanie tej herbaty to „posłaniec miłości”.
Yogi Tea herbata różana - herbata pełna symboliki
Róża jest pełna symboliki. Kojarzy się z najpiękniejszymi słowami świata, uwodzi - ale nie zwodzi: jej czarujący zapach w niczym nie ustępuje jej urodzie, w połączeniu z hibiskusem i kwiatem lawendy udowadnia, że również jej smak podbija serca. Pierwsza kropla na ustach jest jak pełen miłości komplement. Nie zdziw się więc, jeśli poczujesz motyle w brzuchu.
Herbata Rose Yogi Tea - składniki pełne magii
Składniki różanej herbaty są tak dobrane, żeby herbata Yogi Tea dawała wszystko, co najcenniejsze w naturze. To otulająca, zmysłowa i czuła herbata, która daje każdemu zdrowie ciała i ducha.
- Kwiaty róży pachną tak samo cudownie jak wyglądają. Również jako roślina lecznicza ten majestatyczny krzew jest ceniony od stuleci - w XVII wieku róże znajdowały się w co trzecim leku. Kwiaty róży pachną odurzająco i zawierają oprócz olejków eterycznych również cenne garbniki.
- Ketmia, jak również nazywany jest hibiskus, była stosowana w Grecji już przed tysiącami lat jako roślina lecznicza - stąd również jej grecka nazwa Althaea, która w tłumaczeniu znaczy „leczę“. Ta wieloletnia roślina kwitnie od czerwca do sierpnia i wytwarza słodkawe, skrzynkowe owoce.
- Kwiaty lawendy. Na obszarach wokół Morza Śródziemnego wszędzie można poczuć mocny zapach lawendy. Z tych okolic pochodzi ta należąca do rodziny jasnotowatych roślina lecznicza - nawet jeśli jest ona obecnie uprawiana na całym świecie, ze względu na swe przepiękne, bogate w składniki odżywcze kwiaty. Smak lawendy jest cierpko-korzenny i gorzkawy i zawiera ona cenne olejki eteryczne.
- Rumianek. Już w końcu XVI wieku przyjemnie pachnący rumianek został przez sławnego lekarza i botanika Hieronymusa Bocka określony jako „ziele najczęściej stosowane w lecznictwie“. Ze względu na swe liczne korzystne właściwości w roku 1987 został wybrany pierwszą „rośliną leczniczą roku“, w roku 2002 był „rośliną leczniczą roku“.
- Kwiaty bzu czarnego. Już Hipokrates, najbardziej znany lekarz starożytności, określał czarny bez mianem „apteczki“. Liczne substancje czynne, jak witaminy C i B, olejki eteryczne czy kwasy owocowe uczyniły z tego lekko gorzkawo smakującego krzewu jedną z najbardziej znanych na świecie roślin leczniczych.
- Kwiat lipy. Korzystne właściwości kwiatu lipy ceniono już w średniowieczu zaś w czasach współczesnych kwiaty lipy zaliczają się do znanych na całym świecie naturalnych środków leczniczych. Pachną niezwykle aromatycznie, mają lekko słodki smak i zawierają cenne flawonoidy oraz olejki eteryczne.
- Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
- Krwawnik pospolity. Ze względu na naturalną zawartość substancji czynnych jak olejek eteryczny, azotany, inulina czy sole potasu ta roślina lecznicza jest zwana w Austrii „zielem na bóle brzucha“. Krwawnik pospolity rośnie w całej Europie i należy do rodziny astrowatych. Jej białe kwiaty, zebrane w baldachy mają świeży, rumiankowy aromat.
- Imbir. Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
- Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
- Fenkuł jest jedną z najdawniej znanych na świecie roślin leczniczych. Należy do rodziny baldaszkowatych (selerowatych) i jest od tysiącleci lubiany na całym świecie ze względu na swój intensywny aromat. Fenkuł ma słodkawo-korzenny smak, który nieco przypomina anyż.
- Kurkuma jest starą rośliną leczniczą, rosnącą przeważnie w Azji Południowej oraz na obszarze wokół Morza Śródziemnego. Należy do rodziny imbirowatych i stanowi jeden z głównych składników przyprawy curry. W Indiach podobna do imbiru, lekko pikantna kurkuma zaliczała się już przed ponad 5.000 lat do najważniejszych przypraw i uchodziła nawet za świętą, ze względu na swe lecznicze oddziaływanie.
- Słoneczniki, dorastające nawet do wysokości pięciu metrów uchodzi w swojej ojczyźnie Ameryce Południowej za symbol mocy boga słońca. Jaskrawo żółte płatki ich kwiatów mają słodko-łagodny smak i zawierają oprócz ważnych witamin również cenne minerały.
- Alfalfa. „Ojciec wszelkiej żywności“, jak brzmi tłumaczenie nazwy Alfalfa z arabskiego, ze względu na swoje cenne składniki ceniona jest od wieków. Nasiona rośliny zwanej u nas „lucerną” zawierają oprócz białek, minerałów i mikroelementów również liczne witaminy, wśród których znajdują się witaminy E, K, B6 oraz D. Alfalfa ma delikatnie orzechowy i aromatycznie-korzenny smak.
- Babka lancetowata jest rośliną zielną o podłużnych liściach zebranych w rozetę. Rośnei nawet w najodleglejszych zakątkach świata a najlepiej czuje się na łąkach i obrzeżach dróg. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C starożytni Germanie nazywali ją „Läkeblad“, co w tłumaczeniu znaczy „uzdrawiający liść“. Ziele babki ma lekko słonawy i gorzkawy smak.
- Kardamon stanowi od stuleci jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym obszarze Azji i Arabii. Jego subtelny, słodkawo-ostry aromat predestynuje kardamon do stosowania go w licznych potrawach - od ostrych potraw curry aż po korzenne pierniczki bożonarodzeniowe. Dzięki swoim olejkom eterycznym i innym ważnym składnikom odżywczym kardamon stanowi poza tym jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
- Goździki są pączkami kwiatowymi drzewa zwanego goździkowcem i w naszych szerokościach geograficznych są znane głównie jako przyprawa do potraw takich jak pierniki, czy modra kapusta. Należą do rodziny mirtowatych i charakteryzują się intensywnie korzennym aromatem, za który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie płacono za nie złotem, tyle, ile ważyły.
- Suszony sok z kombuczy. Kombucza stanowi symbiozę rozmaitych drożdży i już od tysiącleci pije się go ze względu na jego niezwykły aromat i cenne składniki. Kombucza ma kwaskowato-słodkawy smak i zawiera oprócz witamin C, B, D oraz K również żelazo i cenny kwas foliowy.
Ekologiczna herbata najwyższej jakości
Yogi Tea różana to ekologiczna herbata, w składzie której znajdują się wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego. Kwiaty i rośliny rosną na uprawach i polach, na których stosuje się tylko naturalne metody uprawy. Nie używa się tam pestycydów, herbicydów ani innych sztucznych środków ochrony roślin. Dlatego to zdrowa i bezpieczna herbata, którą może pić każdy, kto ceni sobie BIO produkty, najwyższą jakość, głęboki smak i aromat.
Dodatkowe informacje
- Składniki: hibiskus*, kwiat rumianku*, kwiat bzu czarnego*, kwiat lipy*, płatki róży*, cynamon*, kwiat lawendy*, krwawnik*, imbir*, czarny pieprz*, koper włoski (fenkuł)*, korzeń kurkumy*, naturalny aromat, płatki słonecznika*, lucerna*, babka lancetowata*, kardamon*, goździki*, napój z kombuchy w proszku*
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
- Sposób przygotowania: Zalej torebkę 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 5-7 minut lub dłużej - dla uzyskania głębszego aromatu.
- Jedno opakowanie 34 g zawiera 17 (2g) saszetek ekspresowych
- Producent:YOGI TEA GmbH, Burchardstraße 24, D-20095 Hamburg, Niemcy
- Dystrybutor:Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
