zelazo-organiczne-microferr-25-mg-x-100-tabletek-vege
  • zelazo-organiczne-microferr-25-mg-x-100-tabletek-vege

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg, 100 tabletek VEGE Aliness suplement diety

39,90 zł

(0,40 zł /1 tabletka)

Brutto
1065-51920
  • najwyższej jakości żelazo organiczne
  • 100 wegańskich kapsułek bez laktozy, bez soi, bez glutenu, bez GMO
  • żelazo wspiera produkcję czerwonych krwinek
  • stworzona dzięki specjalnej technologii MicroFerr
Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

ochrona-kupujacego  

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg (mikronizowana i mikrokapsułkowana postać organicznych soli żelaza) suplement diety.

  • 100 tabletek vege
  • opatentowana technologia Microferr®. Mikrokapsułki FE dojelitowe zamknięte w tabletce
  • bez glutenu, bez laktozy, bez GMO
  • produkt nie zawiera stearynianu magnezu ani barwników

Jakie właściwości ma żelazo?

Żelazo to bardzo ważny pierwiastek, spełnia niezwykle istotną rolę w Twoim organizmie. Jak działa? Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. To jego najważniejsze funkcje, z których żelazo jest najbardziej znane. Ale potrafi ono znacznie więcej! Żelazo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Dlaczego tak ważna w żelazie jest technologia Micro Ferr®?

Korzyści ze stosowania mikornizowanego i mikrokapsułkowanego żelaza Microferr®:

  • Brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utleniania tłuszczów, degeneracji witamin czy utraty barwy
  • Brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku stosowania siarczanu żelaza
  • Lepsza stabilność produktu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych.
  • Dzięki procesowi mikrokapsułkowania lepsza ochrona przed czynnikami zewnętrznymi/zanieczyszczeniami.
  • Dzięki procesowi mikronizacji pirofosforan żelaza 3+ łatwiejsza redukcja do postaci 2+ co powoduje wysoką tolerancję i biodostępność
  • Zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – lepsza biodostępność 1
  • Mały rozmiar cząstek (około 10 mikronów (μm) ) to większa powierzchnia właściwa, a zatem lepsza funkcjonalność oraz lepsza biodostępność 2,3 ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej.

 kapsu%C5%82ka%20czerwona

Wchłanialność żelaza w organizmie

Pod względem ilościowym żelazo jest najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie ludzkim. Uczestniczy w transporcie tlenu do płuc i innych narządów. Na podstawie stężenia 50-60 mg/kg masy ciała, można stwierdzić, że całkowita zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3-5 g.1

Około 74% tej zawartości jest rozmieszczone w tzw. puli funkcjonalnej w hemoglobinie, mioglobinie i enzymach. Pozostała część występuje w postaci żelaza zgromadzonego w postaci ferrytyny lub hemosyderyny.1 W organizmie żelazo występuje głównie jako żelazo Fe2+, a jedynie niewielka część jako żelazo trójwartościowe, tzn. żelazo Fe3+. Nie znaczy to jednak, że jest ono mniej ważne.

Zdolność do zmiany właściwości ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu: żelazo staje się zatem istotnym składnikiem grup przenoszących aktywnego tlenu i elektrony w wielu białkach i enzymach.

Brak skutków ubocznych dzięki MicroFerr

W organizmie ludzkim żelazo jest wchłaniane przede wszystkim w jelicie cienkim. Rozpuszczalne w wodzie związki żelaza charakteryzują się dobrą biodostępnością, ale niosą ryzyko szybkiego rozpuszczenia w żołądku i jego obciążenia działaniami ubocznymi. Żelazo w postaci Microferr® wchłania się dopiero w świetle jelita ograniczając niekorzystne działania.                         

Biodostępność tego samego związku żelaza może się znacznie różnić w zależności od panujących warunków. Dlatego względna biodostępność stanowi jedynie miarę, a nie wartość bezwzględną. Określa się ją poprzez porównanie np. z siarczanem żelaza, którego względną biodostępność ustalono na poziomie 100. 4 – wykres poniżej.

Biodostępność żelaza zawartego w składnikach pokarmowych pochodzenia zwierzęcego wynosi około 10 - 20%.1 Natomiast optymalną absorpcję żelaza z produktów pochodzenia roślinnego często hamuje kwas fitynowy, który jest nieodłącznym składnikiem niektórych roślin. Ponadto żelazo pochodzenia roślinnego występuje niemal wyłącznie w postaci Fe3+. Biodostępność tego żelaza trójwartościowego jest gorsza, ponieważ tworzy ono kompleksy o słabej rozpuszczalności w lekko kwaśnym środowisku górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy), dlatego jest w stanie zaspokoić jedynie ok. 1-5% zapotrzebowania organizmu na żelazo.1 W związku z tym wegetarianom i weganom często trudniej jest zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z pożywienia. Ponadto biodostępność żelaza przyjmowanego z pożywieniem może dodatkowo zmniejszyć inne czynniki, takie jak przyjmowanie żelaza jednocześnie z wapniem, błonnikiem lub niektórymi lekami.1 Jednak ze względu na swoje właściwości redukujące (Fe3+ → Fe2+) niektóre substancje mogą poprawić biodostępność żelaza. Wśród nich można wymienić przede wszystkim kwas askorbinowy i różne kwasy organiczne.

Zapotrzebowanie na żelazo

W normalnych warunkach ludzie, którzy zachowują zdrową i zrównoważoną dietę, przyjmują taką dawkę żelaza, jaka jest im potrzebna. Żywność pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jaja i mięso, jest bogatym źródłem żelaza. Z kolei mleko i ser zawierają niewielkie ilości żelaza, podobnie jak większość produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Jednak w związku ze stałą utratą żelaza spowodowaną łuszczeniem lub odrzucaniem komórek skóry i komórek jelitowych lub utratą krwi dzienne zapotrzebowanie na żelazo może się wahać w zależności od wieku, płci i budowy danej osoby.

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg - dodatkowe informacje

  • Składniki 1 tabletka: Żelazo Microferr® 25 mg *(178,5), Witamina C 40 mg *(50) *RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia.
  • Składniki: Żelazo w postaci Microferr® (fumaran żelaza (II), Pirofosforan żelaza (III)), substancja otoczki mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu).
  • Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania: 1 tabletka dziennie, w trakcie posiłku. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
  • Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
  • Zawartość opakowania: 100 tabletek VEGE
  • Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

aliness-produkt