INSTAGRAM

W jęczmieniu występują niemal wszystkie witaminy w zróżnicowanej dawce

W jęczmieniu występują niemal wszystkie witaminy w zróżnicowanej dawce

Zawartość witamin w jęczmieniu jest zadziwiająca. Znajdują się w nim niemal wszystkie z wyjątkiem witaminy D, którą organizm sam wytwarza przy dostatecznej ilości światła słonecznego. Do tego zaznaczyć należy, że występują w niezwykle zrównoważonej koncentracji i dawce. Zielony jęczmień (sok z liści młodego jęczmienia) zawiera w sobie wszystkie witaminy z grupy B i jakieś 30 razy więcej witamin B niż mleko. 

Do tego znajduje się  w nim niezwykle ważna dla naszych nerwów  witamina B12, sześć razy więcej witaminy C niż w jabłku (330 mg na 100 g), siedem razy więcej prowitaminy A niż w szpinaku(51 500 mg na 100 g), około dziewięć razy więcej kwasu foliowego niż w szpinaku(630 mg na 100 g) oraz wielokrotność dawki witaminy B, jaką znajdujemy w bananie( 1,3 mg B1, 2,7 mg B2, 0,04 mg B4).

PROWITAMINA A przemieniana jest w organizmie w witaminę A i jako beta karoten pełni funkcję ochronną komórek. Pełni niezwykle ważną rolę dla oczu, skóry i śluzówki oraz chroni przed poparzeniami słonecznymi oraz szkodliwymi działaniami substancji karcerogennych( rakotwórczych). Chroni przed różnorodnymi rodzajami raka, jak na przykład: rakiem skóry, płuc oraz jajników. Ponadto chroni przed infekcjami, gdyż stymuluje produkcję przeciwciał, jak T- i B- limfocytów. Jest niezwykle ważna w procesie wzrostu organizmu i dla prawidłowego rozwoju kości. Witamina A jest niezbędna w procesie syntezy DNA i RNA oraz dla wytwarzania adrenaliny. Ważna jest dla płodności , tak kobiecej, jak i męskiej. W przeciwieństwie do prowitaminy A, która w zwiększonej dawce może działać na organizm toksycznie , witaminy A nie da się przedawkować, gdyż organizm przemienia tylko taką dawkę  prowitaminy A, jakiej aktualnie potrzebuje. Jęczmień można potraktować  jako źródło skoncentrowanej dawki beta karotenu.

WITAMINA K została odkryta w 1935 roku i w normalnym, zdrowym środowisku jelitowym, organizm sam ją wytwarza w jelicie grubym. Kto jednak może się obecnie takim zdrowym środowiskiem pochwalić? Ta witamina jest niezbędna do syntezy ważnych protein, potrzebnych między innymi do metabolizmu kości oraz krzepnięcia krwi. W latach 30.i 40. w Stanach Zjednoczonych przed operacją podawano pacjentom sporą dawkę jęczmienia, aby zapewnić im odpowiednio wysoki poziom witaminy K. To składnik ważny  także dla kobiet borykających się  z problemami manstruacyjnymi, gdyż łagodzi ona skurcze i powstrzymuje  zbyt silne krwawienie. Stres w znaczący sposób wpływa za zużywanie witaminy K. W obecnych czasach ponad połowa ludzi dorosłych cierpi na niedobór tej witaminy. Syntetycznie wytworzony środek wykazuje w wysokiej dawce działanie toksyczne. Trawy zbożowe, jak jęczmień stanowią najlepsze źródło witaminy K.

WITAMINA C jęczmień jest jej wspaniałym źródłem. Składnik ten jest odpowiedzialny między innymi za wzmocnienie naszego systemu odpornościwego, leczenie ran i tworzenie tkanki bliznowej. Współdziała z innymi antyoksydantami, jak witamina E, beta karoten, czy selen jako neutralizator wolnych rodników(związków tlenowych, działających destrukcyjnie na komórki organizmu). Wolne rodniki są także odpowiedzialne za powstawanie takich chorób jak nowotwór czy przedwczesny proces starzenia się. Witamina C poprawia także przyjmowanie żelaza i wapnia. Stres ograbia nas z witaminy C. Zwłaszcza palacze, osoby starsze, kobiety ciężarne, matki karmiące oraz kobiety, przyjmujące tabletki  antykoncepcyjne, jak i ludzie, walczący z nadmiarem stresu powinni się zdać na dodatkowe, naturalne źródło tej witaminy, czyli na przykład na jęczmień.

KWAS FOLIOWY jest obficie dostępny w jęczmieniu i pełni bardzo ważną rolę w procesie budowy, dojrzewania i regeneracji krwinek. Bierze także udział w syntezie takich protein jak hemoglobina oraz jest ważny dla naszego systemu nerwowego. Ponadto kwas foliowy jest niezbędny do syntezy DNA i RNA. Najlepszym źródłem kwasu foliowego są ciemnozielone warzywa i jęczmień. Jako że zbyt mało przyjmujemy tego składnika, problem niedoboru kwasu foliowego jest dość rozpowszechniony: około 60% kobiet cierpi na jego niedomiar. Do poważnych ubytków tego elementu może  dochodzić zwłaszcza w okresie ciąży, co może stać się przyczyną nieprawidłowej budowy płodu lub poronienia. Dr. Y. Hagiwara zaleca kobietom ciężarnym profilaktyczne przyjmowanie dziennie dwóch łyżeczek sproszkowanego soku z jęczmienia, rozpuszczonej w wodzie. Objawami niedoboru kwasu foliowego może być anemia, problemy trawienne, pękające kąciki ust oraz drażliwość.

WITAMINA B12 niezbędna jest organizmowi do przekształcenia kwasu foliowego z jego formy nieaktywnej w aktywną. Ponadto ta witamina jest niezbędna do budowania zdrowej tkanki nerwowej oraz prawidłowego obrazu krwi.Bierze także udział procesie przemiany tłuszczu i białek. Niedobór  witaminy B12 może się objawiać niedoborem energii. Jako że wegetarianie i weganie nie mają do dyspozycji żadnego zwierzęcego źródła witaminy B12 oraz nie korzystają z produktów mlecznych, jest im niezbędny  suplement diety z tym składnikiem, czyli jęczmień lub pszenica.

WITAMINA B6 (pyridoksyna) jest ważna w procesie syntezy licznych protein. Działa w organizmie jako koenzym przy przepracowaniu węglowodanów i tłuszczów. Ponadto pirydoksyna ważna jest w procesie budowy neukoprzekaźników, przesyłających informacje za pomocą mózgu i systemu nerwowego. Odpowiada także za budowę przeciwciał. Nie może być jednak magazynowana w organizmie. Przeciętny Amerykanin poprzez swoją dietę może zaspokoić zaledwie niecałe 70% zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Deficyt witaminy B6 może spowodować anemię. drażliwość, problemy ze snem oraz powstawanie kamieni nerkowych. Jęczmień jest jednym z najdoskonalszych źródeł witaminy B6. Razem z innymi jego składnikami: witaminami C i B12, kwasem foliowym i żelazem zapewnia prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego oraz zdrowe środowisko hemoglobinowe.

W 1994 roku wykryto w jęczmieniu substancję przypominającą witaminę E- Alfa-tokoferol, odpowiedzialną za wydzielanie prolaktyny oraz hormonu wzrostu przez komórki szyszynki. Prolaktyna, składnik mleka matki, wykazuje niezwykle uspokajające działanie oraz powoduje równowagę duchową.

U brutalnych przestępców obserwuje się niezwykle niski poziom prolaktyny. Jak wynika z badań prolaktyna hamuje agresywność  i wzmacnia system immunologiczny poprzez wzmożoną produkcję białych krwinek. Ponadto prolaktyna wspomaga przeciwdziałanie procesom starzenia oraz pozwala na zachowanie zdrowej tkanki, szarych komórek oraz kości nawet w podeszłym wieku. Alfa-tokoferol redukuje ryzyko wystąpienia raka piersi i jelita grubego oraz zapobiega wzrostowi komórek rakowych dziesięć razy skuteczniej niż normalna witamina E, znana ze swojego działania prewencyjnego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl