Brązowa, ekologiczna soczewica w opakowaniu 0,5 kilograma
Ekologiczna soczewica brązowa jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, puree. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa. Brązowa soczewica znana jest z dużej zawartości błonnika, który poprawia prace jelit. Soczewica brązowa może też wspierać leczenie anemii, bo zawiera dużo żelaza.
Brązowa soczewica - w Twojej kuchni to caryca!
Brązową soczewicę możesz dodawać do tak wielu dań i przygotować z niej tak dużo pysznych potraw, że można ją śmiało nazwać Carycą Soczewicą! Dzieli i rządzi, jeśli chcesz przygotować coś wegańskiego, czy chcesz zrobić pyszny i zdrowy obiad. Do czego możesz użyć ekologicznej, brązowej soczewicy?
- zrobisz z niej pyszny gulasz
- świetna do dań jesnogarnkowych
- zdrowy i pyszny dodatek do sałatek
- idealna do przygotowania zupy z soczewicy
- jako nadzienie do pierogów
Właściwości brązowej soczewicy
- ma niewiele sodu i dużo potasu, dlatego zapobiega nadciśnieniu tętniczemu
- niewielka ilość tłuszczu i duża zawartość błonnika sprzyja odchudzaniu
- poprawia perystaltykę jelit i stan układu pokarmowego
- zapobiega anemii i wspiera jej leczenie ze względu na wysoką zawartość żelaza
- ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom z cukrzycą
- cechuje się wysoką zawartością węglowodanów złożonych, czyli tych "dobrych"
BIO soczewica brązowa - z ekologicznych upraw
Brązowa soczewica BIO Planet pochodzi z upraw ekologicznych. Nie miała tam kontaktu z chemicznymi opryskami i sztucznymi nawozami. Zbiory i przetworzenie soczewicy odbywają się z wykorzystaniem metod przyjaznych środowisku. Nie zawiera konserwantów ani innych składników nienaturalnych. To w 100% ekologiczna, bezpieczna soczewica, która zachowała wszystkie cenne wartości odżywcze i smakowe.
Soczewica brązowa BIO Planet - dodatkowe informacje
- Składniki: soczewica brązowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- Sposób przygotowania: uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 45 min. Posolić pod koniec gotowania.
- Wartość odżywcza w 100 gramach: Wartość energetyczna - 1241 kJ / 296 kcal; Tłuszcz - 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 30 g, w tym cukry - 2,0 g; Białko - 26 g; Sól - 0,02 g
- Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Szczegóły: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Turcja; WEGETARIAŃSKI; Zawartość opakowania: 500 g.; Producent:, Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

