Ekologiczna fasola biała "Jaś" - najpopularniejsza fasola do popularnych dań!
Ekologiczna fasolka biała Jaś jest szczególnie znana jako główny składnik popularnej na polskich stołach "fasolki po bretońsku". Doskonale nadaje się do zup, potraw jednogarnkowych, past i pasztetów, a także do sałatek. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Fasola biała - do czego przyda Ci się w kuchni?
Fasola biała "Jaś" jest bardzo popularna w kuchni polskiej. Chyba każdy zna fasolkę po bretońsku i te małe, delikatne w smaku fasolki o łagodnym smaku. To właśnie one mogą posłużyć do przygotowania wielu innych potraw. No to zobaczmy, do czego można użyć fasolę białą?
- jak już wiesz, to najlepsza fasola do fasolki po bretońsku
- idealna do zupy fasolowej
- bardzo dobrze sprawdza się jako składnik do dań jednogarnkowych
- pożywny i pyszny składnik sałatek
- fasola biała to bardzo popularny składnik dań wegetariańskich
- możesz ją wykorzystać do przyrządzenia kotletów z fasoli, pasztetów
Pamiętaj, że zanim przygotujesz danie z fasoli, musisz ją najpierw odpowiednio przyrządzić. Jak gotować fasolę? Musisz ją najpierw moczyć przez około 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie ją odcedzić, opłukać wrzącą wodą. Gotować ją należy przez około 60 minut.
Biała fasola - właściwości
Jak już przygotujesz fasolę, zrobisz z niej jakieś pyszne danie, to pamiętaj, że jedząc ją, dostarczasz organizmowi całkiem sporo cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Jakie właściwości ma fasola i jak wpływa na zdrowie?
- zawiera dużo błonnika, wpływającego bardzo dobrze na pracę jelit
- dostarcza organizmowi cennych aminokwasów, co ważne, są one przyswajalne aż w 75%
- wzmacnia kości i zęby dzięki zawartości wapnia i magnezu
- zawiera witaminy B, które wspierają działanie układu nerwowego
- wpływa pozytywnie na prace układu pokarmowego
BIO, ekologiczna fasola biała "Jaś"
Fasola BIO Planet jest ekologiczna. Dlaczego to takie ważne? Masz pewność, że fasola nie zawiera żadnych konserwantów, barwników i sztucznych substancji. Jest uprawiana na terenach ekologicznych, gdzie wykorzystuje się tylko naturalne metody uprawy i zbiorów. Właśnie dlatego fasola zachowała 100% wartości odżywczych i walorów smakowych!
Fasola biała BIO Planet - dodatkowe informacje
- Składniki: fasolka biała Jaś* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- Sposób przygotowania: Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania.
- Wartość odżywcza w 100 gramach: Wartość energetyczna - 1243 kJ / 296 kcal; Tłuszcz - 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 36 g, w tym cukry - 2,3 g; Błonnik - 24 g; Białko - 23 g; Sól - 0 g
- Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Szczegóły: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Polska; WEGETARIAŃSKI; Zawartość opakowania: 400 g.; Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
