Ekologiczna żółta soczewica - delikatny smak i przyjemna konsystencja
Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu, dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Do czego możesz używać żółtej soczewicy?
Soczewicę żółtą wyróżnia to, że ma bardzo interesujący, atrakcyjny kolor. Jest też bardzo delikatna i gotuje się ją znacznie szybciej niż inne rodzaje soczewicy. Dzięki temu dania z soczewicy żółtej możesz przygotowywać bardzo szybko! No właśnie, a jakie to dania? Do czego nadaje się żółta soczewica?
- idealna do zup dzięki delikatnej konsystencji
- świetnie sprawdza się w gulaszu
- znakomicie pasuje do dań jednogarnkowych
- przygotujesz z niej pyszną zupę z soczewicy
- jest podstawą wielu dań wegańskich i wegetariańskich
- możesz zrobić z soczewicy farsz do pierogów!
EKOlogiczna soczewica - żółta soczewica z certyfikatem BIO!
Jeśli zwracasz uwagę na jakość produktów, których używasz w kuchni, soczewica ekologiczna spełni Twoje oczekiwania! Dlaczego? Bo to ekologiczna soczewica żółta, a to oznacza, że:
- pochodzi z upraw ekologicznych, ściśle kontrolowanych i spełniających najwyższe standardy
- jej uprawa prowadzona jest metodami przyjaznymi środowisku
- jest w 100% naturalna
- nie zawiera konserwantów
- zachowała dzięki temu wszystkie walory smakowe i zdrowotne (o nich przeczytasz poniżej)

Właściwości żółtej soczewicy
- jest źródłem błonnika, który poprawia pracę jelit i wspiera odchudzanie
- zawiera bardzo dużo białka, dlatego polecana jest weganom i wegetarianom
- w soczewicy znajdują się potas, fosfor i liczne witaminy
- zawiera kwas foliowy, więc powinna być elementem diety kobiet w ciąży
- dobrze wpływa na układ krążenia, dzięki zawartości potasu
Żółta soczewica BIO Planet - dodatkowe informacje
- Składniki: soczewica żółta* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- Sposób przygotowania: uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
- Wartość odżywcza w 100 gramach: Wartość energetyczna - 1932 kJ / 459 kcal; Tłuszcz - 1,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 73 g w tym cukry - 2,0 g; Białko - 23 g; Sól - 0,02 g
- Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Szczegóły: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Turcja; WEGETARIAŃSKI; Zawartość opakowania: 400 g.; Producent:; Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
