BIO sos sojowy mocny - tradycyjny sos japoński TAMARI
Tamari to mocny, bezglutenowy japoński sos sojowy, który powstaje z ziaren soi i koji (unikatowego japońskiego grzyba). Nasze tamari jest robione przy użyciu autentycznych technik przez prawdziwych japońskich ekspertów i wymaga okresu fermentacji trwającego nie krócej niż 12 miesięcy. Odbywa się to w 100-letnich beczkach cedrowych. Smak tamari jest pysznie złożony i zawiera wszystkie pięć smaków: słony, kwaśny, słodki, gorzki i umami. Z tym japońskim sosem sojowym naprawdę możesz przenieść każde danie na wyższy poziom: zupy (miso), dania z makaronu, marynaty, sushi, a nawet europejskie gulasze!
Jest wytwarzany przy użyciu autentycznych technik japońskich, z ziaren soi i koji (unikatowego japońskiego grzyba). Czas fermentacji: minimum 12 miesięcy.
- SKŁADNIKI: woda, ziarno soi*, sól morska, Koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 354 kJ / 83 kcal; Tłuszcz - 0 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g; Węglowodany - 7,20 g w tym cukry - 0,50 g; Białko - 14 g; Sól - 13,10 g; Błonnik - 0,70 g
- PRZECHOWYWANIE: Po otwarciu przechowywać w lodówce do upływu terminu ważności.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Holandia; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Japonia; BEZ GLUTENU; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI; Zawartość opakowania: 250 ml.; Producent: TerraSana, Waaier 10, 2451VV LEIMUIDEN; Dystrybutor: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
ZOBACZ NA FILMIE, JAK POWSTAJE SOS TAMARI!
FILETY KURCZAKA PIECZONE W MARYNACIE Z SOSU SOJOWEGO I POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
SKŁADNIKI
MARYNATA:
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Filety z kurczaka oczyścić z kostek i błonek, włożyć do woreczka na mrożonki, wlać ostudzoną marynatę i dokładnie wymieszać, zawiązać i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny (można też na noc, do lodówki). Jeśli nie mamy woreczka, możemy włożyć filety z marynatą do miski.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do małej formy żaroodpornej włożyć filety, marynatę zlać do szklanki i zachować. Jeśli forma, w której pieczemy kurczaka jest duża, można na jej dno wlać 2 - 3 łyżki gorącej wody. Filety polać 2 łyżkami marynaty i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut w 190 stopniach C. W czasie pieczenia mniej więcej 3 razy polać mięso resztą marynaty.
- Wyjąć z piekarnika, mięso wyłożyć na deskę. Kurczaka najlepiej pokroić dopiero po około 7 minutach, aby z mięsa nie wypłynęły soki (przez co utraciłoby swoją soczystość).
- Filety przechowujemy w całości, w lodówce (np. w formie, w której się piekły) zalane marynatą. Pozostałą marynatę zredukować do bardziej gęstego sosu. Można to zrobić na kuchence, w formie, w której piekł się kurczak lub zlać sos do rondelka i gotować przez kilka minut, na średnim ogniu, aż trochę zgęstnieje.