Ekologiczny sos sojowy mocny Tamari - japoński 250 ml

Ekologiczny sos sojowy mocny Tamari - japoński 250 ml

18,90 zł
Brutto
DD63-5933F
  • Mocny japoński sos sojowy
  • Zawiera wszystkie 5 smaków (sól, kwaśny, słodki, gorzki i umami)
  • Wykonane według starożytnej receptury w Japonii
  • Fermentuje przez co najmniej 12 miesięcy w 100-letnich beczkach cedrowych.
  • Wyśmienity do zup (miso), dań z makaronu, sałatek (wodorosty) oraz jako dip do sushi

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

BIO sos sojowy mocny - tradycyjny sos japoński TAMARI

Tamari to mocny, bezglutenowy japoński sos sojowy, który powstaje z ziaren soi i koji (unikatowego japońskiego grzyba). Nasze tamari jest robione przy użyciu autentycznych technik przez prawdziwych japońskich ekspertów i wymaga okresu fermentacji trwającego nie krócej niż 12 miesięcy. Odbywa się to w 100-letnich beczkach cedrowych. Smak tamari jest pysznie złożony i zawiera wszystkie pięć smaków: słony, kwaśny, słodki, gorzki i umami. Z tym japońskim sosem sojowym naprawdę możesz przenieść każde danie na wyższy poziom: zupy (miso), dania z makaronu, marynaty, sushi, a nawet europejskie gulasze!

Jest wytwarzany przy użyciu autentycznych technik japońskich, z ziaren soi i koji (unikatowego japońskiego grzyba). Czas fermentacji: minimum 12 miesięcy. 

  • SKŁADNIKI: woda, ziarno soi*, sól morska, Koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 354 kJ / 83 kcal; Tłuszcz - 0 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g; Węglowodany - 7,20 g w tym cukry - 0,50 g; Białko - 14 g; Sól - 13,10 g; Błonnik - 0,70 g
  • PRZECHOWYWANIE: Po otwarciu przechowywać w lodówce do upływu terminu ważności.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Holandia; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Japonia; BEZ GLUTENU; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI; Zawartość opakowania: 250 ml.; Producent: TerraSana, Waaier 10, 2451VV LEIMUIDEN; Dystrybutor: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

ZOBACZ NA FILMIE, JAK POWSTAJE SOS TAMARI!

FILETY KURCZAKA PIECZONE W MARYNACIE Z SOSU SOJOWEGO I POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów z kurczaka
MARYNATA:
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Filety z kurczaka oczyścić z kostek i błonek, włożyć do woreczka na mrożonki, wlać ostudzoną marynatę i dokładnie wymieszać, zawiązać i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny (można też na noc, do lodówki). Jeśli nie mamy woreczka, możemy włożyć filety z marynatą do miski.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do małej formy żaroodpornej włożyć filety, marynatę zlać do szklanki i zachować. Jeśli forma, w której pieczemy kurczaka jest duża, można na jej dno wlać 2 - 3 łyżki gorącej wody. Filety polać 2 łyżkami marynaty i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut w 190 stopniach C. W czasie pieczenia mniej więcej 3 razy polać mięso resztą marynaty.
  • Wyjąć z piekarnika, mięso wyłożyć na deskę. Kurczaka najlepiej pokroić dopiero po około 7 minutach, aby z mięsa nie wypłynęły soki (przez co utraciłoby swoją soczystość).
  • Filety przechowujemy w całości, w lodówce (np. w formie, w której się piekły) zalane marynatą. Pozostałą marynatę zredukować do bardziej gęstego sosu. Można to zrobić na kuchence, w formie, w której piekł się kurczak lub zlać sos do rondelka i gotować przez kilka minut, na średnim ogniu, aż trochę zgęstnieje.
TerraSana

Często kupowane razem:

  • Ekologiczny sos sojowy mocny Tamari - japoński 250 ml
  • +
  • BIO SOS POMIDOROWY DLA DZIECI BEZGLUTENOWY
  • +
  • BIO SOS POMIDOROWY PAPAYA-CHILLI (PIKANTNY) BEZGLUTENOWY
  • Cena całkowita: 51,30 zł
info Jedna z tych pozycji ma inną dostępność  Pokaż szczegóły
15 innych produktów w tej samej kategorii: