Podlaski PIEPRZ ZIOŁOWY Dary Natury bez chemii i konserwantów 200 g

Podlaski PIEPRZ ZIOŁOWY Dary Natury bez chemii i konserwantów 200 g

14,80 zł
Brutto
F71C-40858_20200404153010
  • bardzo zdrowy pieprz ziołowy!
  • może zastąpić czarny pieprz w Twojej kuchni
  • znakomity do mięs, sałatek i surówek
  • nie zawiera chemii ani konserwantów
  • w opisie znajdziesz przepis na królika duszonego w winie

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

Podlaski pieprz ziołowy - mieszanka ziół, które wzmocnią smak potraw!

Pieprz ziołowy to przyprawa bardzo powszechnie stosowana do mięs, potraw z jaj, sałatek i surówek. Ta wyjątkowa, "pieprzna" mieszanka ziół dodaje nieco mocy i ostrości daniom. Zawiera tylko naturalne zioła u przyprawy, takie jak gorczyca, majeranek, lubczyk, chrzan, papryka, pieprz. Nie ma w sobie ani grama konserwantów i innych chemicznych dodatków. 

Pieprz ziołowy - dlaczego warto go stosować i do czego go stosować?

Warto zastąpić, przynajmniej w niektórych daniach, pieprz czarny na pieprz ziołowy. Jest bardzo aromatyczny, ma ziołowy posmak i więcej właściwości zdrowotnych. Każdy ze składników pieprzu ziołowego ma określony, pozytywny wpływ na zdrowie organizmu. Właśnie dlatego pieprz ziołowy cieszy się coraz większą popularnością. Do czego się stosuje tą przyprawę?

  • znakomity do tradycyjnych dań, jak kotlety mielone czy drobiowe
  • świetnie pasuje do mięs pieczonych
  • bardzo poprawia smak jajek 
  • najlepszy pieprz do surówek i sałatek
  • bardzo dobrze poprawia smak wszystkich zup
  • szczególnie poleca się go do przyprawienia grochówki, kapuśniaku, zupy fasolowej

Właściwości pieprzu ziołowego

Pieprz ziołowy, w zależności od składu, ma różne właściwości. Wynikają one bowiem z zawartości ziół, które są dodatkiem pieprzu. W pieprzu ziołowym Dary Natury pierwsze skrzypce odgrywa papryka, która poprawia trawienie. Do tego w składzie przyprawy są: majeranek, który działa rozkurczowo i przeciwbólowo, biała gorczyca, którą stosuje się jako naturalny środek na zaparcia, lubczyk korzystnie wpływający na układ moczowy, rozgrzewający i antybakteryjny chrzan, cząber znany z właściwości przeciwzapalnych. Pieprz ziołowy jest bardzo zdrowy i zdecydowanie warto używać go zamiast pieprzu czarnego. 

Pieprz ziołowy - składniki pieprzu Dary Natury

Pieprz ziołowy Dary Natury zawiera wyłącznie zdrowe i naturalne przyprawy. Na tą wyjątkową przyprawę składają się: papryka ostra, majeranek, gorczyca biała, majeranek (po 15), lubczyk, chrzan, pieprz czarny mielony, papryka ostra, cząber, kolendra, kminek, czarnuszka (w różnych proporcjach).

Dodatkowe informacje

  • Zawartość: 200 gramów
  • Składniki:  papryka ostra, majeranek, gorczyca biała, chrzan, lubczyk 8%, kminek, kolendra 7%, cząber 7%, pieprz czarny 3%, czarnuszka.
  • Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu
  • Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

sklep ze zdrową żywnością białystok

Królik duszony w białym winie z warzywami - przepis!

  • Składniki na 4 porcje: 4 udka z królika - bez skóry, 1 duża marchewka, 1 nieduża pietruszka, korzeń, kawałek korzenia selera, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 nieduże listki laurowe, kilka gałązek natki pietruszki, kilka gałązek tymianku, 1 butelka białego wytrawnego wina, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka Podlaskiego pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka soli, 2 większe szalotki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1-2 łyżki masła klarowanego, kilka łyżek słodkiej śmietanki, do smaku - sól, pieprz ziołowy.
  • Sposób przygotowania: udka królicze opłukałam i osuszyłam. Włożyłam do pojemnika. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera oczyściłam i pokroiłam w dość drobną kosteczkę, dorzuciłam do udek. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i trochę tymianku. Wlałam prawie całe wino, zamknęłam pojemnik i odstawiłam na kilkanaście godzin do lodówki żeby mięso się zamarynowało. Jeśli wino niedokładnie przykrywa królika to dobrze co jakiś czas przekręcić go żeby równo nasiąkł marynatą. Następnego dnia wyjęłam udka z marynaty a ją samą przecedziłam dokładnie - oczywiście niczego nie wylewamy ani nie wyrzucamy! Udka osuszyłam dobrze ręcznikami papierowymi. Obtoczyłam w mące wymieszanej z pieprzem ziołowym i łyżeczką soli. W rondlu rozgrzałam olej z masłem i zrumieniłam mięso z obu stron. Obsmażone wyjęłam na talerz a do rondla dodałam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i po chwili osączone warzywa z marynaty razem z zielem angielskim. Tymianek i liście laurowe związałam w pęczek dodając natkę pietruszki. Kiedy warzywa lekko się zrumieniły dołożyłam do nich królika oraz pęczek ziół. Wlałam marynatę. Dusiłam mięso ok. półtorej godziny aż zmiękło, a sos zgęstniał. Gdyby jednak był zbyt rzadki po prostu trzeba zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień pod rondlem i odparować nadmiar płynu. Na koniec doprawiłam całość śmietanką i odrobiną soli oraz pieprzu ziołowego, tak do smaku. Podałam z ziemniakami z wody.

Często kupowane razem:

  • Podlaski PIEPRZ ZIOŁOWY Dary Natury bez chemii i konserwantów 200 g
  • +
  • Podlaska przyprawa dla WEGETARIAN Dary Natury 50 g
  • +
  • BIO Migdały Cięte płatki migdałowe 300 gramów BIO Planet
  • Cena całkowita: 49,79 zł
16 innych produktów w tej samej kategorii: