Zdrowy pieprz zielony - do tego naturalny i pachnący!
Pieprz zielony to pestki niedojrzałych owoców marynowane w solance lub kwasie octowym. Pieprz zielony stosuje się do potraw duszonych, np: drobiu, bulionu, zup, zapiekanek i deserów. Pieprz to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Bogaty w błonnik, wapń, żelazo i magnez. Korzystnie wpływa na system trawienny. Pomocny w niestrawności nudnościach, wzdęciach, zatruciach pokarmowych, działa moczopędnie.

Do czego stosować pieprz zielony?
Pieprz zielony jest nieco mniej ostry niż pierz czarny, dlatego wzmacnia wyrazistość potraw, ale robi to nieco subtelniej. Możesz go stosować zamiast pieprzu czarnego. Do czego najlepiej stosować pieprz zielony? Podpowiadamy.
- świetnie pasuje do dań duszonych
- do gulaszy, potrawek i sosów mięsnych
- pasuje znakomicie do pasztetów mięsnych, rybnych i warzywnych
- idealnie przyprawi dania rybne i sałatki
- bardzo dobrze poprawia smak jajecznicy
Pieprz zielony - właściwości zdrowotne
Jakie właściwości ma pieprz zielony? Okazuje się, że wpływa na organizm bardzo dobrze. Regularne dodawania go do potraw może sprawić, że Twoje zdrowie się poprawi.
- wspomaga trawienie, pobudzając wydzielanie soku trawiennego
- działa odkrztuszająco
- poprawia krążenie krwi
- wykazuje właściwości przeciwzapalne
- zawiera błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit
Pieprz zielony Dary Natury - dodatkowe informacje
- Skład: pieprz zielony 100%
- Przyprawa nie zawiera chemii ani konserwantów
- Zawartość: 20 gramów
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

Przepis na stek z sosem z zielonego pieprzu
- Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego, 4 steki z polędwicy wołowej, około 150 g każdy, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka koniaku, 200 ml bulionu, 200 ml śmietany 30, 2 łyżki zielonego pieprzu
- Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 100 C. Na patelni rozgrzej olej i smaż steki 1-2 minuty z każdej stronie. Mięso zdejmij z patelni i umieść w piekarniku na ruszcie. Dopraw solą i pieprzem. W zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, piecz steki 10-25 minut. Do patelni na której była smażona polędwica dodaj koniak, bulion pieprz i dopraw solą. Doprowadź do wrzenia a następnie wlej śmietanę. Gotuj kilka minut aby sos zgęstniał. Steki podawaj polane sosem.