Pieprz czarny ziarnisty - przyprawa bez której ani rusz!
Pieprz to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jest bogaty w błonnik, wapń, żelazo i magnez. Korzystnie wpływa na system trawienny. Jest pomocny w niestrawności nudnościach, wzdęciach, zatruciach pokarmowych, działa moczopędnie. Pieprz ziarnisty Dary Natury nie zawiera chemii ani konserwantów. Pieprz czarny to cały owoc którego skórka w czasie suszenia sczerniała i pomarszczyła się.
Do czego dodawać pieprz w ziarnach?
Pieprz czarny to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych przypraw, jakie stosuje się w kuchni. Jeśli choć raz miałaś/miałeś tak, że pomyślałaś/pomyślałeś w czasie gotowania "a, dorzucę jeszcze ziarenko pieprzu" to znamy to doskonale! Jest tak dlatego, że czarny pieprz poprawia smak niemal każdej potrawy, dodając jej nieco mocy, pikanterii i niezwykłego zapachu. Bez pieprzu nie ma gotowania! Do czego możesz użyć pieprzu czarnego w ziarnach? Sprawdź.
- dodaj go do zupy, którą gotujesz
- znakomicie doprawiają mięsa pieczone
- bardzo dobrze komponuje się z rybami
- świetna przyprawa do sosów z mięsem i warzywami
- obowiązkowa przyprawa do marynat
Pieprz czarny - właściwości
Pieprz czarny ma sporo właściwości zdrowotnych. Jeśli dodajesz go regularnie do przyrządzanych posiłków - może on pozytywnie wpłynąć na Twój organizm. Jakie właściwości ma czarny pieprz?
- usprawnia procesy trawienne
- wzmaga wydzielanie soków żołądkowych
- wykazuje działanie rozkurczające
- oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii
- działa rozgrzewająco i wzmacnia odporność
- zwalcza bakterie w organizmie
- jest bogaty w błonnik, wapń, żelazo i magnez
- to naturalny sposób na wzdęcia i nudności
Pieprz ziarnisty Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: pieprz czarny 100%
- Zawartość: 50 gramów
- Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

Domowa szynka pieczona - przepis
- Zalewa do szynki musi być zimna kilkudniowa
- Potrzebujesz też szynki wieprzowej ok. 2 kg
- Składniki do zalewy: woda 4 litry, ziarna pieprzu czarnego 6 ziarenek, ziele angielskie całe 10 ziarenek, listki laurowe 4 listki, sól 4 łyżki
- Przyprawy do pieczenia: słodka papryka, majeranek
- Sposób przygotowania szynki:
- Składniki zalewy: woda, ziarenka pieprzu czarnego , ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe oraz sól trzeba zagotować następnie ostudzić.
- Mięso myjemy i oczyszczamy następnie kładziemy w dużym garnku i zalewamy zimną zalewą. Całe mięso musi być przykryte zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni.
- Następnie po zamarynowaniu się mięsa nacieramy papryką czerwoną i majerankiem przed pieczeniem. Tak zamarynowane mięso włożyć ciasno do siateczki (siateczka specjalna do szynek - jak wyżej) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 1.5 godziny w temperaturze 200 stopni.