

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. To w 100% naturalna przyprawa. Nie zawiera chemii i konserwantów. Kozieradka jest stosowana w medycynie tradycyjnej i zielarskiej do leczenia chorób górnych dróg oddechowych ze względu na swoje właściwości wykrztuśne.
Kozieradka ma lekko gorzkawy smak, porównuje się go czasem do smaku curry. Kozieradkę możesz dosypywać do naprawdę bardzo wielu dań.
Składniki: 300 g aktywnego zakwasu żytniego, 300 g wody, 250 g mąki żytniej , 100 g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka kozieradki, 75-100 g dyni startej na tarce z dużymi otworami, 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie: W dniu poprzedzającym pieczenie chleba należ odkarmić zakwas żytni. W tym celu do 50 g zakwasu dodajemy 100 g mąki żytniej i 100 g wody. Mieszamy i pozostawiamy na blacie kuchennym na 8-10 godzin. Po tym czasie dodajemy jeszcze 50 g maki i 50 g wody. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej 26-28 stopni, na 3 godziny.
Do zaczynu dodajemy wodę, sól, kozieradkę i startą na tarce dynię. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy ciasto łyżką lub robotem kuchennym przez 2-3 minuty. Pozostawiamy na 15 minut i przenosimy ciasto do przygotowanej formy.
Z tej ilości ciasta wyszedł mi mały chleb, który upiekłam w formie 25x11 cm.
Po umieszczeniu ciasta w formie pozostawić je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Mój chleb dorósł do brzegów formy.
Piec w temperaturze 250 stopni przez 10 minut, a następnie w opadającej do 220 stopni temperaturze piec jeszcze przez 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika i po upieczeniu, chleb należy spryskać wodą.