

(73,90 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także BLIK i One to Click
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Korzeń bertramu (Anacyclus pyretrum) to wyjątkowa przyprawa ceniona w kuchni św. Hildegardy. Ma łagodnie ostry smak i pasuje do niemal każdej potrawy. Ceniona za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne.
Św. Hildegarda tak opisywała właściwości bertramu:
„Bertram odznacza się umiarkowanym i dość suchym ciepłem. Ta łagodna mieszanka jest czysta i zawiera dobrą siłę oddziaływania. Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł (…) Choremu, który pod względem fizycznym jest już prawie wykończony, pomaga odzyskać siły (…) Często spożywającemu go człowiekowi bertram zapewnia dobre trawienie, bowiem swoim ciepłem trawi każdą potrawę (…) Niezależnie od tego, z czym jest jedzony, czy to na sucho, czy w potrawie, jest pożyteczny i dobry zarówno dla chorych, jak i dla zdrowych. Bowiem często spożywany przepędza z człowieka chorobę i zapobiega jej”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)