

YOGI TEA® Ginger lemon- imbir i cytryna
Opis
Pikantny smak imbiru rozgrzewa i podnosi na duchu. Owocowy, cierpki smak cytryny odświeża umysł i ożywia duszę. Akcenty smakowe uzyskane dzięki dodatkowi trawy cytrynowej, lukrecji i czarnego pieprzu nadają tej mieszance lekkiej, korzennej słodyczy. Ta zawsze wybornie smakująca herbata odświeża w lecie i rozgrzewa w zimie. Subtelne przesłanie tej herbaty to „optymistyczne nowe początki”.
imbir*, lukrecja*, trawa cytrynowa*, czarny pieprz*, skórka cytrynowa*, mięta pieprzowa*, ekstrakt cytrusowy*, hibiskus*, sok z cytryny w proszku*
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
Składniki
Imbir. Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
Skóra pochodzącej z Indii cytryny jest równie aromatyczna jak jej odświeżający, kwaśny miąższ. Skóra zawiera dziesięciokrotnie więcej witamin niż sok, a do tego drogocenne oleje i składniki botaniczne.
Mięta pieprzowa. Odkryte dopiero w roku 1696 i powstałe przypuszczalnie przez przypadek skrzyżowanie mięty rzecznej i dzikiej zalicza się obecnie do roślin leczniczych o największym znaczeniu na świecie. Smak mięty pieprzowej jest lekko pikantny i jest ona bardzo popularna na świecie dzięki swemu orzeźwiającemu aromatowi i cennym składnikom. W roku 2004 została wybrana rośliną leczniczą roku.
Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
Trawa cytrynowa. W Azji południowo-wschodniej ta aromatyczna roślina lecznicza i przyprawowa jest znana również pod nazwą „ziela na gorączkę“. Zawiera ona olejki eteryczne i ma silny, cytrynowo - świeży smak. Do dziś nie jest jasne, skąd pochodzi ta roślina z rodziny wiechlinowatych, stosowana głównie w kuchni azjatyckiej.
Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
Ketmia, jak również nazywany jest hibiskus, była stosowana w Grecji już przed tysiącami lat jako roślina lecznicza - stąd również jej grecka nazwa Althaea, która w tłumaczeniu znaczy „leczę“. Ta wieloletnia roślina kwitnie od czerwca do sierpnia i wytwarza słodkawe, skrzynkowe owoce.
Suszony sok z cytryny. Pochodząca z Indii cytryna od XIII wieku rośnie również w Europie. Należy ona do owoców o najwyższej zawartości witaminy C, oprócz tego zawiera cenne olejki eteryczne, fosfor i magnez. Jej sok ma kwaśno-owocowy i lekko gorzkawy smak.
Jedno opakowanie 30,6g zawiera 17 saszetek (1,8g)
Producent:
YOGI TEA GmbH
Burchardstraße 24
D-20095 Hamburg
Niemcy
Dystrybutor:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno