

Sól ziołowa 700 gram
Opis
Skład: sól kuchenna 68%, oregano, lubczyk, liść, czosnek, lubczyk korzeń, cebula suszona, cząber, pietruszka natka (w różnych proporcjach)
Zawartość: 90 gram
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Chleb ziołowy z serem cheddar
SKŁADNIKI
Składniki (1 warkocz):
* 450 g mąki pszennej chlebowej
* 1,5 łyżeczki soli ziołowej
* 7 g (opakowanie) suchych drożdży
* 85 sera cheddar, startego na tarce
* 1 łyżka ziół prowansalskich
* 150 ml mleka, letniego i odrobinę dodatkowo do posmarowania
* ok. 150 ml wody, letniej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wsypać do miski mąkę, dodać sól, drożdże, ser i zioła prowansalskie; wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mleko i wodę; wymieszać aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Na blacie oprószonym mąką wy łożyć masę i wyrabiać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej tekstury (u mnie kilka minut). Uformować kulę, włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i ostawić do wyrośnięcia aż powoi swoją objętość.
Wyłożyć wyrośniętą masę na blat oprószony mąką, podzielić na 2 równe części; z obu połówek zrobić długi rulon, położyć obok siebie, złączyć końcówkami z jednej strony i przekładać jeden rulon pod drugim (na kształt warkocza); złączyć końcówki. Położyć na blasze wysmarowanej masłem (wyłożonej papierem do pieczenia / podkładką silikonową) i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 °, posmarować wierzch odrobiną mleka (przy pomocy pędzelka kuchennego); piec 35-45 minut (u mnie 45 min.) do momentu aż chleb nabierze złocistej barwy, a ostukany od spodu, będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzić na kratce.