

Sól różowa himalajska drobna
Opis
Sól himalajska powstała przed około 250 milionów lat temu we wschodnim pasie Karakorum w Himalajach (Pakistan). Zawiera ona aż 84 minerały (mikro i makro elementy). Ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie w kuchni oraz medycynie alternatywnej. Sól himalajska może być alternatywą dla oczyszczonej soli kuchennej NaCl. Niestety NaCl występuje w większości potraw gotowych, które znajdziemy na półce w sklepie. Jeśli to możliwe należy unikać mocno solonych produktów, a w szczególności wędlin, słonych paluszków, chipsów itp. Najlepiej jest przygotowywać potrawy samemu. Sól himalajska świetnie sprawdza się przy przygotowywaniu relaksujących i zdrowotnych kąpieli (1 kg soli na 100 l wody w temperaturze 37C). Do wanny wedle swojej wiedzy lub upodobania można dodawać różnego rodzaju zioła, napary, olejki.