Sezam biały łuskany

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 6,50 zł 6.50
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Bio Planet
Kod produktu: A1E0-60441

Opis

SKŁADNIKI

sezam biały łuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)                                                                                                                                                             

OPIS

Ekologiczny sezam biały łuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć do domowego przygotowania tahiny - pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny. Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup, czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 2607 kJ / 630 kcal

Tłuszcz - 52 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,6 g

Węglowodany - 10 g

w tym cukry - 0,3 g

Białko - 25 g

Sól - 0,11 g

INFORMACJA ALERGENNA

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Paragwaj
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI

Zawartość opakowania 500 gram, lub 1 kg.

Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7,
05-084 Leszno

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Sezamki

Składniki:

 250g sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony