Promocje
Oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku 500 ml
34,29 zł 29,99 zł
szt.
Oliwa z oliwek z dodatkiem gorzkiej pomarańczy 1000 ml
57,49 zł 46,99 zł
szt.
Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN Dopia 250 ml
46,49 zł 38,49 zł
szt.
Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 500 ml
34,29 zł 29,99 zł
szt.
SUCHY SZAMPON DO WŁOSÓW CIEMNYCH DETOX 15 g - ECOCERA
33,90 zł 23,95 zł
szt.
Oliwa z oliwek z dodatkiem gorzkiej pomarańczy 250 ml
22,99 zł 17,99 zł
szt.
Oliwa z oliwek z dodatkiem gorzkiej pomarańczy 500 ml
34,29 zł 29,99 zł
szt.
Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 1000 ml
57,49 zł 46,99 zł
szt.
Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 250 ml.
22,99 zł 17,99 zł
szt.
Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRIGIN 500 ml
35,99 zł 29,99 zł
szt.
Oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku 250 ml
22,99 zł 18,99 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Podlaska przyprawa do PIERNIKÓW I INNYCH CIAST 60 gram

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 5,70 zł 5.70
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Dary Natury
Kod produktu: 1C27-8523B

Opis

Skład: cynamon mielony 30%, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, kardamon, goździki, skórka pomarańczy (w różnych proporcjach)

Zawartość: 60 gram.

 

Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Szukacie przepisu na piernik dojrzewający? Nie tylko moim zdaniem najlepszy z możliwych jest ten.

Ciasto na piernik najlepiej przygotować  4 - 6 tygodni przed świętami, natomiast upiec tydzień przed Wigilią.

Z poniższych składników wyjdą 3 puszyste blaty przepysznego piernika o wymiarach ok. 40 x 25 cm. Njalepiej jest przełożyć je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążyć, żeby piernik zmiękł. Po 3 dniach pokroić go na 3 części i polać czekoladą, a następnie polukrować.

 

Składniki:

500 g miodu naturalnego
1 i 1/4 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
80 g. przyprawy korzennej do piernika

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, zagotować i mieszać aż rozpuści się cukier. Wystudzić.

Do chłodnej masy wsypać mąkę, sodę oczyszczoną (rozpuszczoną w mleku), jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego (najlepiej), szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 3 - 5 tygodni.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dosyć miękkie, jednak po leżeniu w chłodzie tężeje i podsypywane mąką daje się wałkować.

Piernik najlepiej jest piec 5 - 7 dni przed wigilią.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 3 jednakowe części.

Blachy o wymiarach ok. 40 x 25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć nim blaszkę i wyrównać.

Piec w temperaturze 170 ºC (przy termoobiegu ok. 150 ºC) przez 15 - 20 minut. Wyjąć, wystudzić.

Letnie placki piernikowe przełożyć ciepłymi (łatwiej będą się rozsmarowywać) powidłami śliwkowymi. Można je wymieszać z bakaliami, przykryć pergaminem i obciążyć na całej powierzchni; odstawić do zmiękczenia na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Do przełożenia potrzeba około 1 kg powideł.

Piernik polać czekoladą i lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, żeby nie sechł.

Polewa czekoladowa (twarda):

100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.

Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa czekoladowa (miękka):

100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.

Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa lukrowa:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)
Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.

Proporcje na polewę lukrową należy dowolnie zwiększyć.

 

Opinie o produkcie (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl