Promocje
Pasta do zębów Dabur Herbal z Tulsi
13,99 zł 9,99 zł
szt.
Nasiona na kiełki- brokuł włoski
6,70 zł 5,70 zł
szt.
nasiona na kiełki- fasolka mung
4,70 zł 3,70 zł
szt.
Nasiona na kiełki- Alfalfa lucerna
4,20 zł 3,50 zł
szt.
Nasiona na kiełki- rzeżucha 80gram
2,90 zł 2,40 zł
szt.
100% Spirulina Platensis suplement diety 300 g.
75,00 zł 59,00 zł
szt.
100% BIO spirulina platensis suplement diety 300 g.
125,00 zł 105,00 zł
szt.
Podpaski dzienne Shuya Health 10 sztuk
12,00 zł 9,99 zł
szt.
100% Spirulina Platensis suplement diety 80 g.
22,00 zł 17,50 zł
szt.
AGAR AGAR 30 gram
9,80 zł 8,79 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Podlaska przyprawa do PIERNIKÓW I INNYCH CIAST 60 gram

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 5,70 zł 5.70
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Dary Natury
Kod produktu: 1C27-8523B

Opis

Skład: cynamon mielony 30%, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, kardamon, goździki, skórka pomarańczy (w różnych proporcjach)

Zawartość: 60 gram.

 

Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Szukacie przepisu na piernik dojrzewający? Nie tylko moim zdaniem najlepszy z możliwych jest ten.

Ciasto na piernik najlepiej przygotować  4 - 6 tygodni przed świętami, natomiast upiec tydzień przed Wigilią.

Z poniższych składników wyjdą 3 puszyste blaty przepysznego piernika o wymiarach ok. 40 x 25 cm. Njalepiej jest przełożyć je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążyć, żeby piernik zmiękł. Po 3 dniach pokroić go na 3 części i polać czekoladą, a następnie polukrować.

 

Składniki:

500 g miodu naturalnego
1 i 1/4 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
80 g. przyprawy korzennej do piernika

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, zagotować i mieszać aż rozpuści się cukier. Wystudzić.

Do chłodnej masy wsypać mąkę, sodę oczyszczoną (rozpuszczoną w mleku), jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego (najlepiej), szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 3 - 5 tygodni.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dosyć miękkie, jednak po leżeniu w chłodzie tężeje i podsypywane mąką daje się wałkować.

Piernik najlepiej jest piec 5 - 7 dni przed wigilią.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 3 jednakowe części.

Blachy o wymiarach ok. 40 x 25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć nim blaszkę i wyrównać.

Piec w temperaturze 170 ºC (przy termoobiegu ok. 150 ºC) przez 15 - 20 minut. Wyjąć, wystudzić.

Letnie placki piernikowe przełożyć ciepłymi (łatwiej będą się rozsmarowywać) powidłami śliwkowymi. Można je wymieszać z bakaliami, przykryć pergaminem i obciążyć na całej powierzchni; odstawić do zmiękczenia na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Do przełożenia potrzeba około 1 kg powideł.

Piernik polać czekoladą i lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, żeby nie sechł.

Polewa czekoladowa (twarda):

100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.

Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa czekoladowa (miękka):

100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.

Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa lukrowa:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)
Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.

Proporcje na polewę lukrową należy dowolnie zwiększyć.

 

Opinie o produkcie (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl