

Podlaska przyprawa do BIGOSU 50 gram
Opis
Skład: warzywa 20%, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, kminek, kolendra, gorczyca biała, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, warzywa (w różnych proporcjach)
Zawartość: 50 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Bigos staropolski
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg białej kapusty
300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki)
400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej)
100 g świeżego boczku (najlepiej boczek wędzony)
3 jabłka
50 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżka masła
200 g suszonych śliwek
1/2 szklanki czerwonego wina
sól, pieprz i miód
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
kilka nasion jałowca
3-4 listki laurowe
pieprz w ziarenkach (kilka)
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin) śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą. Namoczone grzyby gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję.
Kapuste dobrze płuczę 2-3 razy, jeśli jest bardzo kwaśna, odcedzam na dużym sicie. Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam. Gotuję na małym ogniu bez przykrycia.
Jabłka obiram i trę na tarce. Mięsa i wędliny kroję w równe kawałki i dodaję do kapusty. Wrzucam namoczone lub obgotowane śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów (mogą też być pieczarki pokrojone w kostke). Całość gotuję długo, do całkowitej miękkości, często mieszając (sos nie może zbyt szybko odparować).
Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, miód i pieprz to możecie dobrać wg smaku (około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę miodu i łyżeczkę pieprzu). Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.
Kolejnego dnia znów podgrzewam. Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni.
Niektórzy podprawiają bigos lekko rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu, przez co bigos staje się bardziej zawiesisty. Ale jeśli bigos dobrze wysmażymy, dodatek zasmażki jest zbędny.
Można też bigos przyprawić łyżką gęstego przecieru pomidorowego.