

Pieprz CZARNY ziarnisty 50 gram
Opis
Pieprz to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jest bogaty w błonnik, wapń, żelazo i magnez. Korzystnie wpływa na system trawienny. Jest pomocny w niestrawności nudnościach, wzdęciach, zatruciach pokarmowych, działa moczopędnie.
Pieprz czarny to cały owoc którego skórka w czasie suszenia sczerniała i pomarszczyła się.
Składniki: pieprz czarny 100%
Zawartość: 50 gram.
Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Domowa szynka pieczona
Zalewa do szynki zimna kilkudniowa
Szynka wieprzowa ok. 2 kg
Składniki do zalewy:
woda 4 litry
ziarna pieprzu czarnego 6 ziarenek
ziele angielskie całe 10 ziarenek
listki laurowe 4 listki
sól 4 łyżki
Przyprawy do pieczenia:
słodka papryka
majeranek
Sposób przygotowania szynki:
Składniki zalewy: woda, ziarenka pieprzu czarnego , ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe oraz sól trzeba zagotować następnie ostudzić.
Mięso myjemy i oczyszczamy następnie kładziemy w dużym garnku i zalewamy zimną zalewą. Całe mięso musi być przykryte zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Następnie po zamarynowaniu się mięsa nacieramy papryką czerwoną i majerankiem przed pieczeniem. Tak zamarynowane mięso włożyć ciasno do siateczki (siateczka specjalna do szynek - jak wyżej) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 1.5 godziny w temperaturze 200 stopni.